Slaný koláč z listového těsta
- snadné
- do 60 minut
- Vege & vegan, Hlavní chody, Svačiny
3.8
8x hodnoceno
- Předehřejte troubu na program horní a spodní ohřev na 185 °C. Koláčovou formu o rozměrech 20×30 cm (skvělé jsou ty s volným dnem) vymažte lehce tukem (ideální je tuk ve spreji).
- Polovinu listového těsta rozválejte na obdélník tak, aby vyplnilo formu včetně okrajů. Těsto do formy položte, vytvarujte a přebytky odřízněte nožem.
- Náplň v tomto případě nebude vysoká, takže nevadí, když těsto při pečení trochu sjede. Dno s těstem propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a můžete začít plnit.
- Polovinu omyté i oloupané hrušky, jablka a řepy nakrájejte na tenké plátky, přibližně 3 mm silné. Tyto plátky rozprostřete na dno formy.
- Na ně přidejte ledabyle polovinu sýra, trochu brusinkové marmelády a hrst vlašských ořechů.
- Okraje koláče můžete ještě potřít rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby. Pečte dozlatova přibližně 30 minut.
- Servírujte ideálně teplý, posypaný trochou petržele, ale i studený je moc dobrý.
- Protože předpokládám, že ten první koláč zmizí během pár minut, ze zbylých surovin rovnou upečte koláč druhý.