Rýžový nákyp s ovocem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Dezerty a sladká jídla

0.0

0x hodnoceno

Sladký oběd, který vás vrátí do dětství? Odpověď je rozhodně rýžový nákyp. My pro vás máme tip na krémový a šťavnatý rýžový nákyp s jablkem, hruškou a blumami. Recept můžete podle sezóny upravit a použít jarní či letní ovoce.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Nejdříve do hrnce nalijte mléko, přidejte rýži, špetku soli, cukr krupici a kousek másla. Vařte a promíchávejte, za chvíli rýže změkne a směs zkrémovatí.
  2. Odstavte z plotny, vmíchejte zbytek másla a nechte chladnout. Mezitím si nachystejte ovoce. V rendlíku ohřejte jablko a hrušku nakrájené na kostičky, jen tak aby byly na skus, tedy ne úplně tvrdé, ale ani rozvařené. Nakonec jsme vmíchejte skořici, lehce oslaďte medem nebo cukrem dle kyselosti ovoce, můžete dát třeba i trochu citronu, čerstvé nebo kompotované ovoce jen nakrájejte na menší kusy. 
  3. Zapněte troubu na 175 °C.
  4. Oddělte vejce na žloutky a bílky. Bílky šlehejte se špetkou soli, jakmile se napění, přidejte lžíci cukru moučka a šlehejte dotuha.
  5. Do téměř vychladlé rýže (nesmí být horká) vmíchejte žloutky, následně i půlku ušlehaného sněhu.
  6. Do máslem vymazané a polohrubou moukou nebo kokosem vysypané zapékací nebo dortové formy vylejte polovinu rýžové směsi, na ni navrstvěte ovoce a zalejte zbytkem rýžové směsi. Pečte na 175 °C cca 40–50 minut dozlatova.
  7. Vyjměte, navrstvěte zbytek sněhu a nechte dopéct pár minut dozlatova. A můžete rovnou servírovat. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte