Poke bowl s grilovaným lososem v domácí teryiaki omáčce

  • snadné
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře

5.0

1x hodnoceno

Zatímco na exotickou dovolenou musíte cestovat, exotiku na talíři si můžete dopřát klidně hned teď. Poke bowl s grilovaným lososem je pro letní dny přesně to pravé. Vyzkoušejte náš recept na poke bowl, která má svůj domov na Havaji. 

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na 2 porce
  • Omáčka
  • Voda 200 ml
  • Tamari omáčka 70 ml
  • Třtinový cukr 20 g
  • Med květový 10 g
  • Česnek balený 1 stroužek
  • Citrónová šťáva 1 lžička
  • Mletý zázvor 0.5 lžička
  • Kukuřičný škrob 2 lžička
  • Voda 70 ml
  • Salsa
  • Mango 1 ks
  • Šťáva z limetky
  • Červená cibule 0.5 ks
  • Koriandr 1 hrst
  • Sůl
  • Dresink
  • Tahini 2 lžíce
  • Tamari omáčka 1 lžíce
  • Šťáva z limetky 3 lžíce
  • Sriracha 2 lžička
  • Koriandrový prášek 0.5 lžičky
  • Voda 2 lžíce
  • Na dodělání
  • Jasmínová rýže 150 g
  • Losos divoký 200 g
  • Šťáva z limetky
  • Olej
  • Okurka salátová
  • Edamame boby
  • Avokádo
  • Sezamová semínka

Postup

  1. Do pánve vlijte vodu a tamari omáčku. Přidejte cukr, med, najemno nakrájený česnek, citronovou šťávu a mletý zázvor. Zahřívejte, dokud nezačne směs mírně probublávat. V mističce prošlehejte kukuřičný škrob se 70 ml vody a vlijte do pánve. Za občasného míchání pozvolna vařte asi 3 minuty. Odstavte. Na špízy budete potřebovat jen pár lžic omáčky, zbytek teryiaki schovejte do uzavíratelné skleničky do lednice. Můžete ji využít na další pokrmy.
  2. Mango nakrájejte na kostky velké asi 1–1,5 cm a v míse zakápněte limetkovou šťávou. Cibuli a koriandr nakrájejte najemno a přidejte k mangu. Osolte a promíchejte. Prozatím uložte do lednice.
  3. Promíchejte ingredience na tahini dresink a prozatím dejte stranou. 
  4. Jasmínovou rýži uvařte podle návodu na obalu. Lososa nakrájejte na kostky velikosti sousta. Lehce zakápněte limetkovou šťávou, prsty promíchejte a nechte chvíli v lednici odpočívat, dokud si nepřipravíte další ingredience.
  5. Okurku nakrájejte na tenké plátky nebo na kostičky. Edamame zbanšírujte a přendejte do studené vody zchladit. Sceďte a nechte okapat. 
  6. Kousky lososa napíchněte na napichovátka nebo špejle. Pokud budete grilovat nad ohněm nebo briketami či uhlím, je dobré napichovátka předem namočit do vody (pokud nemáte kovová). Lososa je lepší grilovat takto v podobě špízů, protože se s ním lépe manipuluje a při otáčení se nebude rozpadat. Grilovat můžete případně větší kousky ryby jednotlivě. 
  7. Gril potřete olejem a rybí špízy zprudka ogrilujte ze všech stran dozlatova. Potřete teryiaki omáčkou a jen krátce opečte. Přendejte z grilu na talíř.
  8. Do misek rozdělte rýži, okurku, edamame, pár plátků avokáda, mangovou salsu a lososové špízy. Posypejte sezamem. Tahini dresink rozdělte do mističek a podávejte k poke bowl.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte