Pohádkový podzimní dort

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

2.2

5x hodnoceno

Další podzimní dort do sbírky, který si budete chtít péct každý podzim. Tu správnou chuť mu dodávají karamelová jablka, kterých je na podzim všude dost. Pusťte se do příprav a uvidíte, že během hodiny budete mít na stole skvělou dobrotu.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. V menší míse vyšlehejte vejce s cukrem do hladké a lesklé hmoty. Můžete použít také ruční šlehač se šlehacími metlami.
  2. Za stálého šlehání balonovou metlou zapracujte do směsi olej.
  3. V hluboké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí a přes síto ji zapracujte do tekuté směsi. Přidejte mléko a skořici a řádně promíchejte.
  4. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a zapracujte do těsta.
  5. Připravte si dvě rozkládací dortové formy o průměru 20 cm. Vymažte je máslem a vyložte pečicím papírem. Rozdělte těsto na dvě části a nalijte ho do připravených forem. Těsto rozprostřete pomocí špachtle k okrajům a povrch důkladně uhlaďte. Troubu rozehřejte na 180 °C a na střední příčku vložte dortové formy. Pečte 40–45 minut. ke konci pečení zapíchněte do korpusu špejli. Pokud ji vytáhnete suchou, těsto je upečené. korpusy nechte pět minut chladnout a poté širokým nožem obkružte okraj. Uvolněte korpusy z formy a nechte chladnout 2–3 hodiny.
  6. V rendlíku smíchejte třtinový cukr se smetanou a směs přiveďte k mírnému varu. Poté snižte teplotu a karamel hodinu redukujte na mírném ohni. Nechte zcela vychladnout a po vychladnutí vmíchejte máslo. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte hladký karamelový krém.
  7. Dlouhým vlnkovým nožem nebo prořezávací pilkou podélně rozřízněte oba korpusy. Vzniknou tak 4 díly. Pláty rozkrojeného dortu natřete karamelovým krémem (použijte tři čtvrtiny). Pro nanášení krému je skvělým pomocníkem široký roztírací nůž.
  8. Všechny 4 díly spojte. zbývajícím krémem natřete okraje dortu, aby byly hladké a stejnoměrně natřené.
  9. Na povrch dortu naneste jablka namočená v karamelu.
  10. Na karamelová jablka si připravte jablka a karamel.
  11. Do nádoby, která je vhodná do mikrovlnné trouby, vložte karamely. Zalijte je smetanou a při středním ohřevu je nechte rozpustit.
  12. Jablka otřete dosucha kuchyňskou utěrkou a do prostoru po jádřinci zapíchněte tyčinky na lízátka.
  13. Jablka ponořte do karamelové omáčky a přeneste je na tácek. Vložte je do lednice a nechte zatuhnout.
  14. Před servírováním ozdobte jablky namočenými v karamelu povrch dortu.

BILLA_CZ_pohadkovy_podzimni_dort.png

Sdílejte