Jarní mechový dort

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.0

2x hodnoceno

Na povrchu svěží zelený korpus a uvnitř lahodný čokoládový krém. Přesně tak vypadá vláčný jarní dort, který si díky své barvě vysloužil jméno mechový dort. Nebojte se, příprava není složitá a jistě ji zvládnete i bez větších zkušeností.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Omytý čerstvý baby špenát rozmixujeme s olejem. Slepičí vejce rozdělíme na bílky (menší mísa) a žloutky (větší mísa). Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
  2. Do žloutkové pěny zašleháme kefír a rozmixovaný špenát. Přimícháme hladkou mouku předem smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a dobře promícháme. Nakonec jemně vmícháme i sníh z bílků.
  3. Těsto vlijeme do připravené dortové formy/ráfku a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 50 minut, propečenost ověříme špejlí.
  4. Poté necháme korpus vychladnout a sundáme formu. Korpus vydlabeme jako na krtkův dort, tedy necháme cca 1 cm okraj a také necháme cca 2 cm dno. Vydlabanou část rozemneme prsty v misce na větší drobky. 
  5. Na krém rozpustíme nalámanou hořkou čokoládu v mikrovlnce (hlídat po 15 vteřinách a promíchávat) a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pak v mise vyšleháme smetanu s mascarpone (oboje přímo z lednice), jakmile se začnou tvořit špičky, přišleháme měkký tvaroh s cukrem moučka a pak i čokoládu. Ochutnáme, případně přisladíme.
  6. Dno korpusu potřeme částí krému, posypeme čerstvým ovocem, navrstvíme krém do tvaru polokoule (jako krtkův dort), posypeme drobky z misky a dáme vychladit. Necháme tuhnout alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc a podáváme.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte