Pečený salát se ztraceným vejcem

  • střední
  • do 30 minut
  • Vaříme do 30 min, Saláty, Hlavní chody

3.6

11x hodnoceno
Dopřát si misku salátu v zimě? Za nás rozhodně! Stačí vybrat vhodné suroviny, které se na jeho přípravu hodí. My tentokrát sáhli po kořenové klasice, kterou jsme doplnili zdravými klíčky, cizrnou, křupavou slaninou a ztraceným vejcem. A výsledek je pastvou nejen pro oči. Vyzkoušejte náš pečený zimní salát.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190–200 °C horkovzduch s horním grilem a připravte si velký plech. Zeleninu důkladně očistěte. Brambory rozkrájte podélně na čtvrtiny, mrkev a řepu nakrájejte na klínky.
  2. Ještě než slaninu nakrájíte na tenčí nudličky, vymažte jejím tukem plech. Nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na nudličky dejte na připravený plech. Z cizrny slijte nálev a v sítku propláchněte studenou vodou.
  3. Oberte čerstvý tymián o lístky tak, aby nezůstaly dřevnaté stonky. Česnek oloupejte a stroužky nakrájejte na velmi tenké plátky. Vše přidejte na plech, zlehka opepřete, jemně zaprašte solí a nechte péct cca 20–30 minut (záleží na konkrétní troubě).
  4. Během pečení alespoň dvakrát zeleninu promíchejte špachtlí, aby tuk ze slaniny obalil celou směs.
  5. Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, utřený česnek se solí, pepř a důkladně obraný tymián. Promíchejte a zatím schovejte do chladu.
  6. Než se směs dopeče, stihnete si připravit i ztracené vejce. Do menšího kastrůlku dejte vodu a přilijte ocet (přibližně lžička octa na 0,5 l).
  7. Přiveďte ji téměř k varu (začnou se objevovat bublinky), množství vody by mělo být cca dvakrát vyšší než je výška vejce. Teplota vody je důležitá, pokud bude studenější, bílek se bude trhat.
  8. Vejce rozklepněte do malého šálku. V kastrůlku vytvořte vařečkou mírný vír a do jeho středu plynule a opatrně vlijte vejce. Vařte při mírném plameni 3 až 4 minuty.
  9. Následně vejce opatrně vyndejte naběračkou na knedlíky nebo malým sítkem, okapejte a ihned podávejte, v opačném případě přendejte vejce do studené vody, abyste zastavili proces varu.
  10. Jakmile je zelenina s cizrnou opečená a chytá zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a zeleninu přesypte do velké mísy.
  11. V ní ji ještě opatrně promíchejte s čerstvými listy červené řepy, které krásně povolí a spojí se se zeleninou. Nezapomeňte také na závěr přimíchat klíčky červeného zelí.
  12. Servírujte teplé spolu s vychlazenou zálivkou, který si každý zamíchá dle chuti. Na každý talíř přidejte také hotové ztracené vejce. 

GUSTO TIP:

POKUD NECHCETE V RECEPTU POUŽÍVAT SLANINU A MÍT ČISTĚ VEGETARIÁNSKÝ SALÁT, MŮŽETE K POTŘENÍ PLECHU POUŽÍT OLIVOVÝ OLEJ.

MÍSTO KLASICKÉ MRKVE MŮŽETE POUŽÍT I BABY MRKVIČKY. TY ALE NA PLECH DÁVEJTE V CELKU.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte