Rebarborové koláče patří k oblíbeným jarním pochoutkám. My pro vás máme recept na skvělý rebarborový koláč s malinami. Není to sice nerychlejší sladké pečení, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Mřížkový koláč s rebarborou a malinami
- střední
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
2.0
6x hodnoceno
Postup
- Do větší mísy dejte mouku, studené máslo nakrájené na menší kousky, cukr, žloutky a kůru z citronu.
- Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože z něho stáhněte zrníčka. Přidejte je k ostatním surovinám v míse a vypracujte krásně hladké těsto.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Rebarboru omyjte, odspodu ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do kastrůlku vsypte cukr a na středním plameni z něj udělejte karamel.
- Poté přihoďte rebarboru a vše zalijte šťávou z citronu. Směs nechte svařit na požadovanou hustotu a nechte lehce vychladnout.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozválejte na středně tenký plát a vyložte s ním dortovou formu o průměru 28 cm, kterou předem lehce vymažte máslem. Těsto, které přesahuje přes okraje, seřízněte a schovejte na finální zdobení.
- Korpus propíchejte na pár místech vidličkou, vyložte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinými luštěninami a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
- Poté korpus vyndejte, odstraňte pečicí papír s fazolemi a na korpus vlijte rebarborovou směs, na kterou naskládejte omyté čerstvé maliny.
- Ze zbylého těsta udělejte proužky a na povrchu koláče z nich vytvořte mřížku.
- Proužky těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč vraťte do trouby.
- Pečte ještě zhruba 30 minut.
- Hotový koláč můžete ozdobit lehkým poprášením moučkovým cukrem a posypat troškou citronového tymiánu.