Mřížkový koláč s rebarborou a malinami

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

2.4

12x hodnoceno

Rebarborové koláče patří k oblíbeným jarním pochoutkám. My pro vás máme recept na skvělý rebarborový koláč s malinami. Není to sice nerychlejší sladké pečení, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do větší mísy dejte mouku, studené máslo nakrájené na menší kousky, cukr, žloutky a kůru z citronu.
  2. Vanilkový lusk rozřízněte a špičkou nože z něho stáhněte zrníčka. Přidejte je k ostatním surovinám v míse a vypracujte krásně hladké těsto.
  3. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu odležet do lednice.
  4. Mezitím si připravte náplň. Rebarboru omyjte, odspodu ji oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do kastrůlku vsypte cukr a na středním plameni z něj udělejte karamel.
  5. Poté přihoďte rebarboru a vše zalijte šťávou z citronu. Směs nechte svařit na požadovanou hustotu a nechte lehce vychladnout.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozválejte na středně tenký plát a vyložte s ním dortovou formu o průměru 28 cm, kterou předem lehce vymažte máslem. Těsto, které přesahuje přes okraje, seřízněte a schovejte na finální zdobení.
  7. Korpus propíchejte na pár místech vidličkou, vyložte pečicím papírem, zasypte fazolemi nebo jinými luštěninami a dejte na 15 minut předpéct do trouby.
  8. Poté korpus vyndejte, odstraňte pečicí papír s fazolemi a na korpus vlijte rebarborovou směs, na kterou naskládejte omyté čerstvé maliny.
  9. Ze zbylého těsta udělejte proužky a na povrchu koláče z nich vytvořte mřížku.
  10. Proužky těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč vraťte do trouby.
  11. Pečte ještě zhruba 30 minut.
  12. Hotový koláč můžete ozdobit lehkým poprášením moučkovým cukrem a posypat troškou citronového tymiánu.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte