Žemlovka z croissantů s rebarborou

  • střední
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.3

7x hodnoceno
Přemýšleli jste, jak si upéct známou žemlovku, neboli zemlbábu, trochu jinak? Běžně se v ní zužitkují starší kusy pečiva, jako třeba rohlíky, housky apod. My jsme ale sáhli po starších croissantech a přidali k nim náplň ze sezonní rebarbory. Recept na žemlovku bez tvarohu, ale za to s famózní náplní a voňavými bylinkami si vychutnáte k odpolední kávě i jen tak za odměnu.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Croissanty nakrájejte podélně na plátky. Připravte si plech, který vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  2. Rozšlehejte si vejce v misce. V hrnci zlehka zahřejte mléko, rozpusťte v něm třtinový cukr a lžíci másla.
  3. Pak sundejte z plotny a přimíchejte rozšlehaná vejce.
  4. Rebarboru nakrájenou na kostky.
  5. V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte rebarboru, posypte směsí moučkového a vanilkového cukru, skořicí a promíchejte.
  6. Plátky pečiva namáčejte do směsi mléka s vejci a klaďte první vrstvu (polovinu) do vymazaného a strouhankou vysypaného plechu či zapékací misky.
  7. Na ni navrstvěte připravenou rebarboru a zakryjte ji druhou polovinou pečiva.
  8. Před pečením na vrchní vrstvu položte plátky másla a posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
  9. Dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C cca 30 minut. Pokud zbyde vaječná směs, dle potřeby ji dolijte do žemlovky, ale až po 10 minutách pečení.
  10. Jakmile je dopečeno, hotovou žemlovku dozdobte čerstvými jahodami a bylinkami.

GUSTO TIPY:

ŽEMLOVKU SI MŮŽETE VYLEPŠIT I OCHUCENÝM TVAROHEM, KTERÝ VLOŽÍTE PŘI VRSTVENÍ MEZI PEČIVO A REBARBORU.

POKUD JE REBARBORA MLADÁ, NEMUSÍTE JI LOUPAT. POZOR! NIKDY NEKONZUMUJTE JEJÍ LISTY, OBSAHUJÍ JEDOVATÉ LÁTKY.

VÍTE, JAK NA REBARBORU?

NEJPRVE ODŘÍZNĚTE OBA KONCE Z ŘAPÍKU REBARBORY. NOŽEM OPATRNĚ STÁHNĚTE VŠECHNU POVRCHOVOU SLUPKU ŘAPÍKU OD ŠIRŠÍHO KONCE K UŽŠÍMU. NAKRÁJEJTE NA ŠPALÍKY NEBO KOSTKY A TEPELNĚ UPRAVTE.

zemlovka-s-rebarborou_online_kveten_billa.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte