Žemlovka z croissantů s rebarborou
- střední
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
3.3
9x hodnoceno
Postup:
- Croissanty nakrájejte podélně na plátky. Připravte si plech, který vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Rozšlehejte si vejce v misce. V hrnci zlehka zahřejte mléko, rozpusťte v něm třtinový cukr a lžíci másla.
- Pak sundejte z plotny a přimíchejte rozšlehaná vejce.
- Rebarboru nakrájenou na kostky.
- V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte rebarboru, posypte směsí moučkového a vanilkového cukru, skořicí a promíchejte.
- Plátky pečiva namáčejte do směsi mléka s vejci a klaďte první vrstvu (polovinu) do vymazaného a strouhankou vysypaného plechu či zapékací misky.
- Na ni navrstvěte připravenou rebarboru a zakryjte ji druhou polovinou pečiva.
- Před pečením na vrchní vrstvu položte plátky másla a posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C cca 30 minut. Pokud zbyde vaječná směs, dle potřeby ji dolijte do žemlovky, ale až po 10 minutách pečení.
- Jakmile je dopečeno, hotovou žemlovku dozdobte čerstvými jahodami a bylinkami.
GUSTO TIPY:
ŽEMLOVKU SI MŮŽETE VYLEPŠIT I OCHUCENÝM TVAROHEM, KTERÝ VLOŽÍTE PŘI VRSTVENÍ MEZI PEČIVO A REBARBORU.
POKUD JE REBARBORA MLADÁ, NEMUSÍTE JI LOUPAT. POZOR! NIKDY NEKONZUMUJTE JEJÍ LISTY, OBSAHUJÍ JEDOVATÉ LÁTKY.
VÍTE, JAK NA REBARBORU?
NEJPRVE ODŘÍZNĚTE OBA KONCE Z ŘAPÍKU REBARBORY. NOŽEM OPATRNĚ STÁHNĚTE VŠECHNU POVRCHOVOU SLUPKU ŘAPÍKU OD ŠIRŠÍHO KONCE K UŽŠÍMU. NAKRÁJEJTE NA ŠPALÍKY NEBO KOSTKY A TEPELNĚ UPRAVTE.