Jablečný koláč se slaným karamelem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.0

14x hodnoceno

Na podzim je kolem nás všude spousta krásně šťavnatých jablek, byla by škoda z nich něco neupéct. Tentokrát se od klasického štrúdlu posuneme trochu jinam. Připravili jsme pro vás recept na jablečný koláč se slaným karamelem.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

1. V míse si na těsto smíchejte mouku, máslo, sůl, cukr a vodu.
2. Vše zpracujte do kompaktní hmoty, těsto však nehněťte příliš dlouho. Pokud v něm zůstanou kousíčky másla, vůbec to nevadí.
3. Připravené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
4. Mezitím si do mísy dejte jablka, která jste oloupali a nakrájeli na tenké plátky.
5. Smíchejte s citrónovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, oběma cukry a moukou se škrobem.
6. Na slaný karamel si dejte cukr do rendlíku a za stálého míchání nechte úplně rozpustit. Přidejte máslo na kostičky a míchejte tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí do jednotné hmoty.
7. Nakonec za stálého míchání vlijte smetanu pokojové teploty. Pozor směs bude hodně pěnit, je potřeba rychle a neustále míchat, dokud se vše krásně nespojí. Nechte provařit, přidejte sůl a přendejte do sklenice.
8. Takto připravený karamel v lednici vydrží i měsíc.
9. Vychlazené těsto si vyválejte na zhruba 0,5cm placku, kterou pomocí válečku přesuňte do vymazaného plechu. Rukou vše hezky zarovnejte, kraje ořízněte a spodek těsta propíchejte vidličkou.
10. Ze zbylého těsta vyválejte opět placku a nakrájejte na stejně široké proužky.
11. Přidejte jablka a vršek koláče poklaďte do kříže poskládanými proužky zbylého těsta.
12. Potřete vejcem, posypte třtinovým cukrem a pečte na 180 °C zhruba 50 minut do zlatova.
13. Hotový koláč ještě teplý polijte slaným karamelem a můžete servírovat

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte