Štrúdl z jogurtového těsta

  • snadné
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně

4.3

8x hodnoceno

Patří jablečný štrúdl k vašim oblíbeným moučníkům? Pak určitě musíte vyzkoušet náš recept na štrúdl z jogurtového těsta a uvidíte, že si na něm pochutnáte. Do náplně můžete k jablkům přidat i ořechy nebo rozinky a strouhanku vyměnit za kokos.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli, zapracujte také jogurt a máslo. Vytvořte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň: oloupejte jablka, vykrájejte jádřince a nastrouhejte nahrubo. 
  3. Ve větší míse smíchejte s cukrem, vlašskými ořechy a skořicí. 
  4. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na dvě stejně velké části. Z každé vyválejte cca 3–5 mm silný plát a lehce posypejte strouhankou. Ta během pečení nasákne přebytečnou vlhkost z jablek. Navrstvěte náplň, zabalte a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Těsto na pár místech propíchněte vidličkou, aby se štrúdl při pečení nepotrhal.
  6. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut na 180 °C. Po upečení a vychladnutí ještě můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.
Tip nutriční terapeutky: Strouhanku ve štrúdlu můžete nahradit strouhaným kokosem. Ten splní funkci strouhanky a zároveň dá dezertu trochu jinou chuť. Náplň si pak můžete upravovat tak, aby vám chutnalo co nejvíce. Do jablečné směsi lze tedy přidat například rozinky, mandle nebo vlašské ořechy.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte