Domácí langoše se zakysanou smetanou

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře

4.7

455x hodnoceno

Smažené langoše s česnekem a sýrem si dopřáváme především v rychlých občerstveních. Ale doma je zvládnete připravit během chvíle. Máme pro vás také tip, díky kterému budou vaše domácí langoše nadýchané, vláčné a nenasají olejem – přidejte do nich zakysanou smetanu.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do vlažné vody v hrnku rozdrobte droždí, promíchejte se špetkou cukru a lžičkou hladké mouky. Přikryjte a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek. 
  2. Mezitím si odvažte do mísy mouku, po okrajích posolte, poté vlijete vzešlý kvásek, promíchejte, přidejte zakysanou smetanu a vymísíte řídké hladké těsto bez hrudek.
  3. Mísu s těstem přikryjte potravinářskou folii a nechte kynout cca 1 hodinu. 
  4. Poté si potřete ruce olejem, uždibujte těsto a tvarujte placičky, které se díky této fintě nebudou lepit.   
  5. Rozehřejte olej v menším kastrolku. Správnou teplotu na smažení odhadnete vhozením malého kousku těsta do oleje, jakmile začne jemně tančit na hladině a kolem něj budou menší bublinky, je olej rozehřátý tak akorát.
  6. Pokud máte kuchyňský teploměr, změřte teplotu. Langoše byste měli smažit při teplotě 170 °C. Vložte langoš a snižte teplotu plotýnky na střední plamen. Takto velmi pozvolna smažte z jedné strany dozlatova. Horní strana se zatáhne, poté obraťte langoš a smažte i z druhé strany dozlatova. Nespěchejte, pokud by byla teplota oleje příliš vysoká, byly by langoše na povrchu velmi rychle hnědé a uvnitř syrové. 
  7. Langoše po usmažení skládejte na talíř, prokládejte kuchyňskými papírovými utěrkami, které odsají přebytečný olej. 
  8. Po usmažení potírejte prolisovaným česnekem smíchaným s troškou vody a soli, sypte nastrouhaným sýrem a dozdobte kečupem, případně jarní cibulkou, která je na langoších při tradiční kombinaci také opravdu skvělá.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte