Smažené langoše s česnekem a sýrem si dopřáváme především v rychlých občerstveních. Ale doma je zvládnete připravit během chvíle. Máme pro vás také tip, díky kterému budou vaše domácí langoše nadýchané, vláčné a nenasají olejem – přidejte do nich zakysanou smetanu.
Domácí langoše se zakysanou smetanou
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Večeře
4.2
6x hodnoceno
Postup
- Do vlažné vody v hrnku rozdrobte droždí, promíchejte se špetkou cukru a lžičkou hladké mouky. Přikryjte a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Mezitím si odvažte do mísy mouku, po okrajích posolte, poté vlijete vzešlý kvásek, promíchejte, přidejte zakysanou smetanu a vymísíte řídké hladké těsto bez hrudek.
- Mísu s těstem přikryjte potravinářskou folii a nechte kynout cca 1 hodinu.
- Poté si potřete ruce olejem, uždibujte těsto a tvarujte placičky, které se díky této fintě nebudou lepit.
- Rozehřejte olej v menším kastrolku. Správnou teplotu na smažení odhadnete vhozením malého kousku těsta do oleje, jakmile začne jemně tančit na hladině a kolem něj budou menší bublinky, je olej rozehřátý tak akorát.
- Pokud máte kuchyňský teploměr, změřte teplotu. Langoše byste měli smažit při teplotě 170 °C. Vložte langoš a snižte teplotu plotýnky na střední plamen. Takto velmi pozvolna smažte z jedné strany dozlatova. Horní strana se zatáhne, poté obraťte langoš a smažte i z druhé strany dozlatova. Nespěchejte, pokud by byla teplota oleje příliš vysoká, byly by langoše na povrchu velmi rychle hnědé a uvnitř syrové.
- Langoše po usmažení skládejte na talíř, prokládejte kuchyňskými papírovými utěrkami, které odsají přebytečný olej.
- Po usmažení potírejte prolisovaným česnekem smíchaným s troškou vody a soli, sypte nastrouhaným sýrem a dozdobte kečupem, případně jarní cibulkou, která je na langoších při tradiční kombinaci také opravdu skvělá.