Basque cheesecake s borůvkami

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

4.7

526x hodnoceno

Klasický cheesecake nejspíš znáte a možná i s oblibou připravujete. My pro vás však tentokrát máme cheesecake inspirovaný Baskickem. Tento koláč ze severu Španělska si po celém světě získává stále větší oblibu a my jsme ho zkrátka museli vyzkoušet!

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Fresh cheese 400 g
  • Mascarpone 100 g
  • Krystalový cukr 85 g
  • Moučkový cukr 45 g
  • Čerstvá BIO vejce 6 ks M 2 ks
  • Žloutek 1 ks
  • Smetana 31% 255 g
  • Citronová kůra 1 ks
  • Kukuřičný škrob 15 g
  • Borůvky 200 g

Postup

1. Suroviny vyndejte předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
2. Troubu si předehřejte na 245 °C.
3. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejlépe funguje si vyložit zvlášť dno a zvlášť strany, které by měly přečnívat cca 1 cm nad okraj.
4. Krémový sýr lehce prošlehejte, přisypte k němu moučkový cukr i cukr krystal a společně chvíli šlehejte, dokud nebude směs krásně krémová.
5. Postupně zašlehejte i vejce a žloutek. Šlehejte jen tak dlouho, dokud se vše nespojí, nechcete vejce ve směsi začít vyšlehávat.
6. Dále přilijte a zapracujte smetanu. Platí to stejné, co u vajec, pouze zapracovat, nikoliv našlehávat.
7. Nakonec zapracujte citronovou kůru, škrob nebo mouku a zhruba polovinu z předem omytých a důkladně osušených borůvek.
8. Vzniknout by měla poměrně hodně tekutá směs. Tuto směs vlijte do předem vyložené dortové formy. Párkrát s ní lehce bouchněte o pracovní plochu a nahoru naskládejte zbývající polovinu borůvek.
9. Dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte 20 minut. Poté zvedněte teplotu na maximum, které vaše trouba dovoluje a pečte dalších 7–10 minut, dokud nebude povrch připečený do tmavě hnědé barvy. Pokud by se nechtěla tato vrstva tvořit, můžete na chvíli zkusit zapnout horní gril.
10. Poté ihned vyndejte a nechte vychladnout v pokojové teplotě. Cheesecake by se po vytažení z trouby měl třást.
11. Velmi důležité je po vychladnutí dát cheesecake ještě zatuhnout a zachladit do lednice, alespoň přes noc.
12. Druhý den cheesecake můžete vytáhnout z formy, zbavit obvodového papíru a krájet nahřátým nožem.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte