• náročnější
  • více než 60 minut
  • 4 roční období, Recepty

0.0

0x hodnoceno

Suroviny

Počet osob

-
+

Pohádkový podzimní dort

Další podzimní dort do sbírky, který si budete chtít péct snad každou sezónu. Tu správnou chuť mu pak dodávají karamelová jablka.

Postup

  1. V menší míse vyšlehejte vejce s cukrem do hladké a lesklé hmoty. Můžete použít také ruční šlehač se šlehacími metlami.
  2. Za stálého šlehání balonovou metlou zapracujte do směsi olej.
  3. V hluboké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí a přes síto ji zapracujte do tekuté směsi. Přidejte mléko a skořici a řádně promíchejte.
  4. Oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a zapracujte do těsta.
  5. Připravte si dvě rozkládací dortové formy o průměru 20 cm. Vymažte je máslem a vyložte pečicím papírem. Rozdělte těsto na dvě části a nalijte ho do připravených forem. Těsto rozprostřete pomocí špachtle k okrajům a povrch důkladně uhlaďte. Troubu rozehřejte na 180 °c a na střední příčku vložte dortové formy. Pečte 40-45 minut. ke konci pečení zapíchněte do korpusu špejli. Pokud ji vytáhnete suchou, těsto je upečené. korpusy nechte pět minut chladnout a poté širokým nožem obkružte okraj. Uvolněte korpusy z formy a nechte chladnout 2–3 hodin.
  6. V rendlíku smíchejte třtinový cukr se smetanou a směs přiveďte k mírnému varu. Poté snižte teplotu a karamel hodinu redukujte na mírném ohni. Nechte zcela vychladnout a po vychladnutí vmíchejte máslo. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte hladký karamelový krém.
  7. Dlouhým vlnkovým nožem nebo prořezávací pilkou podélně rozřízněte oba korpusy. Vzniknou tak 4 díly. Pláty rozkrojeného dortu natřete karamelovým krémem (použijte tři čtvrtiny). Pro nanášení krému je skvělým pomocníkem široký roztírací nůž.
  8. Všechny 4 díly spojte. zbývajícím krémem natřete okraje dortu, aby byly hladké a stejnoměrně natřené.
  9. Na povrch dortu naneste jablka namočená v karamelu.
  10. Na karamelová jablka si připravte jablka a karamel.
  11. Do nádoby, která je vhodná do mikrovlnné trouby, vložte karamely. Zalijte je smetanou a při středním ohřevu je nechte rozpustit.
  12. Jablka otřete dosucha kuchyňskou utěrkou a do prostoru po jádřinci zapíchněte tyčinky na lízátka.
  13. Jablka ponořte do karamelové omáčky a přeneste je na tácek. Vložte je do lednice a nechte zatuhnout.
  14. Před servírováním ozdobte jablky namočenými v karamelu povrch dortu.

BILLA_CZ_pohadkovy_podzimni_dort.png