Dopřát si misku salátu v zimě? Za nás rozhodně! Stačí vybrat vhodné suroviny, které se na jeho přípravu hodí. My tentokrát sáhli po kořenové klasice, kterou jsme doplnili zdravými klíčky, cizrnou, křupavou slaninou a ztraceným vejcem. A výsledek je pastvou nejen pro oči. Vyzkoušejte náš pečený zimní salát.
Pečený salát se ztraceným vejcem
- střední
- do 30 minut
- Hlavní chody, Saláty, Vaříme do 30 min
3.5
12x hodnoceno
Postup:
- Předehřejte troubu na 190–200 °C horkovzduch s horním grilem a připravte si velký plech. Zeleninu důkladně očistěte. Brambory rozkrájte podélně na čtvrtiny, mrkev a řepu nakrájejte na klínky.
- Ještě než slaninu nakrájíte na tenčí nudličky, vymažte jejím tukem plech. Nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na nudličky dejte na připravený plech. Z cizrny slijte nálev a v sítku propláchněte studenou vodou.
- Oberte čerstvý tymián o lístky tak, aby nezůstaly dřevnaté stonky. Česnek oloupejte a stroužky nakrájejte na velmi tenké plátky. Vše přidejte na plech, zlehka opepřete, jemně zaprašte solí a nechte péct cca 20–30 minut (záleží na konkrétní troubě).
- Během pečení alespoň dvakrát zeleninu promíchejte špachtlí, aby tuk ze slaniny obalil celou směs.
- Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, utřený česnek se solí, pepř a důkladně obraný tymián. Promíchejte a zatím schovejte do chladu.
- Než se směs dopeče, stihnete si připravit i ztracené vejce. Do menšího kastrůlku dejte vodu a přilijte ocet (přibližně lžička octa na 0,5 l).
- Přiveďte ji téměř k varu (začnou se objevovat bublinky), množství vody by mělo být cca dvakrát vyšší než je výška vejce. Teplota vody je důležitá, pokud bude studenější, bílek se bude trhat.
- Vejce rozklepněte do malého šálku. V kastrůlku vytvořte vařečkou mírný vír a do jeho středu plynule a opatrně vlijte vejce. Vařte při mírném plameni 3 až 4 minuty.
- Následně vejce opatrně vyndejte naběračkou na knedlíky nebo malým sítkem, okapejte a ihned podávejte, v opačném případě přendejte vejce do studené vody, abyste zastavili proces varu.
- Jakmile je zelenina s cizrnou opečená a chytá zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a zeleninu přesypte do velké mísy.
- V ní ji ještě opatrně promíchejte s čerstvými listy červené řepy, které krásně povolí a spojí se se zeleninou. Nezapomeňte také na závěr přimíchat klíčky červeného zelí.
- Servírujte teplé spolu s vychlazenou zálivkou, který si každý zamíchá dle chuti. Na každý talíř přidejte také hotové ztracené vejce.
GUSTO TIP:
POKUD NECHCETE V RECEPTU POUŽÍVAT SLANINU A MÍT ČISTĚ VEGETARIÁNSKÝ SALÁT, MŮŽETE K POTŘENÍ PLECHU POUŽÍT OLIVOVÝ OLEJ.
MÍSTO KLASICKÉ MRKVE MŮŽETE POUŽÍT I BABY MRKVIČKY. TY ALE NA PLECH DÁVEJTE V CELKU.