Chcete si sváteční stůl vyzdobit jedlým věncem? Není problém, jeden takový tu pro vás máme připravený. Najdete v něm sladké brusinky, křupavé pistácie a voňavou pomerančovou kůru.
Kynutý věnec pro sváteční stůl
- náročnější
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Snídaně
4.3
4x hodnoceno
Postup:
- V hluboké míse smíchejte polohrubou mouku se sušeným droždím, kypřicím práškem, špetkou soli, pomerančovou kůrou, brusinkami a pistáciemi (část brusinek a pistácií si ponechte na posypání povrchu věnce).
- V mléce rozšlehejte žloutky a tekutinu zapracujte postupně do těsta společně se 75 g másla a 50 g cukru.
- V robotu nebo ručním hnětením vypracujte středně tuhé těsto.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Marcipán nastrouhejte na struhadle s většími otvory a smíchejte se zbývajícím máslem (50 g), cukrem (50 g) a 2 bílky.
- Nakynuté těsto potřete marcipánovou nádivkou a zarolujte do tvaru rolády.
- Váleček podélně rozkrojte a dva takto vzniklé díly zapleťte do jednoduchého copu.
- Konce spojte dohromady a vzniklý věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch věnce potřete mlékem a posypejte odloženými brusinkami a pistáciemi.
- Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní na 10 minut plech s věncem.
- Potom snižte teplotu na 180 °C a zvolna dopékejte po dobu asi 40 minut.
- Pokud se povrch připéká, přendejte věnec na nižší mřížku nebo povrch izolujte alobalem.
- Po vychladnutí přelijte věnec cukrovou polevou a nechte ji zaschnout.
- Tu si připravte takto. Moučkový cukr přelijte horkou tekutinou, přidejte citronovou šťávu a třete do zhoustnutí.
- Pokud vám poleva připadá řídká, přidejte cukr.