Meruňkový koláč
- střední
- více než 60 minut
- Vege & vegan, Dezerty a sladká jídla
4.0
2x hodnoceno
Postup
- Prosátou mouku dejte do mísy spolu se solí. Nožem rozkrájejte a zapracujte máslo do mouky, aby se vytvořily malé hrudky másla velikosti hrášku.
- Máslo se nesmí moc zahřát a směs přepracovat. Nyní přidejte žloutek spolu s 2–3 lžícemi ledové vody. Velmi rychle zapracujte všechny ingredience do kompaktní koule, nejlépe ochlazenou rukou.
- Těsto zabalte do fólie (kousky másla v něm nevadí) a odložte do lednice alespoň na 30 minut nebo i do druhého dne.
- Formu vymažte tukem, skvělý je ten ve spreji. Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na kruh tenký přibližně 4–3 mm a od 6 cm v průměru větší, než je základna formy.
- Těsto přeneste do formy a prsty zatlačte do všech záhybů, aby hezky přilnulo. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vraťte ještě vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Po vychlazení povrch těsta přikryjte pečicím papírem a vysypejte fazolemi na pečení nebo alternativou v podobě luštěnin, rýže.
- Dejte péct na 10 minut a pak vyjměte pečicí papír s fazolemi a dopečte ještě přibližně 7 minut, dokud se nebude zdát korpus suchý. Nechte jej vychladnout, zatímco si připravíte náplň.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého nadýchaného krému. Opatrně do něj po částech přidávejte vejce rozšlehané se žloutkem a na závěr do něj lžící vmíchejte mleté mandle a mouku.
- Krém rozprostřete na korpus, vtlačte do něj rozkrojené meruňky řezem vzhůru a pečte 10 minut.
- Poté výkon stáhněte na 180 °C nebo 160 °C horkovzdušný program a dopékejte dalších 30 minut dozlatova. Mandlový krém by měl zůstat uvnitř vlhký a mírně lepivý.