Meruňkový koláč

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Vege & vegan

4.0

2x hodnoceno

Jakmile přijde na řadu sezóna meruněk, je třeba alespoň jednou upéct meruňkový koláč. Je to totiž sázka na jistotu, bez které žádný milovník sladkého nemůže být!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Prosátou mouku dejte do mísy spolu⁠ se solí. Nožem rozkrájejte a zapracujte máslo⁠ do mouky, aby se vytvořily malé hrudky másla velikosti hrášku.
  2. Máslo⁠ se nesmí moc zahřát a směs přepracovat. Nyní přidejte žloutek spolu s 2–3⁠ lžícemi ledové vody. Velmi rychle zapracujte všechny ingredience do kompaktní⁠ koule, nejlépe ochlazenou rukou.
  3. Těsto zabalte do fólie (kousky másla v něm nevadí) a⁠ odložte do lednice alespoň na 30 minut nebo i do druhého dne.⁠
  4. Formu vymažte tukem, skvělý je ten ve spreji.⁠ Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na kruh tenký přibližně 4–3 mm a od⁠ 6 cm v průměru větší, než je základna formy.
  5. Těsto přeneste do formy a prsty⁠ zatlačte do všech záhybů, aby hezky přilnulo. Dno propíchejte vidličkou a formu⁠ s těstem vraťte ještě vychladit do lednice.⁠
  6. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Po vychlazení povrch⁠ těsta přikryjte pečicím papírem a vysypejte fazolemi na pečení nebo alternativou⁠ v podobě luštěnin, rýže.
  7. Dejte péct na 10 minut a pak vyjměte pečicí papír s⁠ fazolemi a dopečte ještě přibližně 7 minut, dokud se nebude zdát korpus suchý.⁠ Nechte jej vychladnout, zatímco si připravíte náplň.⁠
  8. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého nadýchaného krému. Opatrně do něj po⁠ částech přidávejte vejce rozšlehané se žloutkem a na závěr do něj lžící vmíchejte mleté mandle a mouku.
  9. Krém rozprostřete na korpus, vtlačte do něj rozkrojené⁠ meruňky řezem vzhůru a pečte 10 minut.
  10. Poté výkon stáhněte na 180 °C nebo⁠ 160 °C horkovzdušný program a dopékejte dalších 30 minut dozlatova. Mandlový⁠ krém by měl zůstat uvnitř vlhký a mírně lepivý.⁠

 

merunkovy_kolac.png

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte