Jablečné kynuté rolky s perníkovým kořením

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně

0.0

0x hodnoceno

Podzimní pochoutka z kynutého těsta s jablky a perníkovým kořením je to pravé pro váš čajový dýchánek. Kombinace jablek a koření během pečení provoní váš byt a vytvoří tak příjemně hřejivou atmosféru.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup na těsto

  1. Droždí rozdrolte v misce a zasypte 30 g cukru. Promíchejte a nechte jen tak být 5–10 minut, dokud se droždí nerozpustí a neaktivuje.
  2. Do mísy od robotu nalijte vlažné mléko, do něj přidejte aktivované droždí s cukrem a promíchejte pomocí metličky.
  3. Dále přidejte máslo, žloutek, zbylých 25 g cukru a opět promíchejte.
  4. Pokračujte přidáním prosáté mouky, vanilky, špetky soli a pomocí stěrky začnete míchat a jakmile se začnou suroviny pojit v těsto, přesuňte mísu do robotu a za použití nástavce typu hák nechte vypracovat hladké těsto – nechte robot pracovat cca 10 minut.
  5. Pokud nemáte robot k dispozici můžete těsto vypracovat i ručně.
  6. Vypracované těsto nechte kynout cca 60 minut na teplém místě přikryté utěrkou.

Postup na náplň a rolky

  1. Omytá jablka oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky max cca 0,5x0,5 cm. Jablka smíchejte s najemno nastrouhaným perníkem, cukrem, kořením a vše zalijte rozpuštěným, avšak ne příliš horkým, máslem a vše smíchejte. Pokud by byla směs vlažná, nechte ji vychladnout.
  2. Nakynuté těsto vyválejte do podoby velkého plátnu ve tvaru obdélníku o tloušťce 0,5–1 cm. Rovnoměrně potřete jablečno-perníkovou náplní.
  3. Plát na těsno zarolujte a krájejte na asi 3–4 cm silné rolky. Rolky vkládejte do pekáče vymazaného máslem s menšími rozestupy od sebe. Rolky můžete pokládat i na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy a upéct každou zvlášť – v tomto případě bude doba pečení o něco kratší.
  4. Dále potřete vyšlehaným vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 40 minut. Zdali jsou i uvnitř upečené, poznáte díky testu se špejlí – pokud je po vpichu do těsta suchá, máte hotovo. U tohoto typu pečiva můžete ale nechat pečivo tzv. dojít v již vypnuté troubě – budete mít jistotu, že se nespálí a uvnitř bude zcela upečené.

Postup na polevu

  1. V misce společně smíchejte moučkový cukr, koření, na co nejjemněji nastrouhaný perník, citronovou šťávu a mléko. Polevou polévejte upečené jablečné rolky.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte