Točený kynutý makový koláč se švestkami

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně

0.0

0x hodnoceno

Švestek je na podzim všude spousta, byla by škoda toho nevyužít. Upečte si doma skvělý makový koláč se švestkami, na kterém si pochutná celá rodina. Recept na kynutý koláč pro vás připravila Maruška VEG, můžete si tedy být jistí, že bude i trochu zdravější než klasické kynuté koláče.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Forma 20 cm
  • Kvásek
  • Droždí 20 g
  • Třtinový cukr 1 lžíce
  • Špaldová hladká mouka 50 g
  • Sójový nápoj 50 ml
  • Těsto
  • Špaldová hladká mouka 200 g
  • Sójový nápoj 50 ml
  • Olej 50 ml
  • Třtinový cukr 2 lžíce
  • Náplň
  • Mletý mák 150 g
  • Třtinový cukr 50 g
  • Sójový nápoj 350 ml
  • Mleté mandle 200 g
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Švestky 20 ks
  • Na potření
  • Jablečný ocet
  • Voda

 Postup

  1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžíci třtinového cukru, 50 g hladké špaldové mouky a 50 ml vlažného sójového nápoje. Přikryjte a nechte 10 minut odpočinout. Kvásek zvětší svůj objem a zhoustne.
  2. Dále do mísy přidejte zbytek cukru, nápoje, mouku a olej. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.
  3. Mezitím připravte makovou náplň. Do hrnce dejte mák, cukr a zalijte je sójovým nápojem. Směs vařte 15 minut. Následně do ní zamíchejte skořici a mleté mandle na zahuštění. Nechte vychladnout.
  4. Vykynuté těsto vyválejte na obdélník 30x25cm, rozdělte na tři části a rozprostřete makovou náplní a zarolujte. Stočte do formy a do meziprostoru vložte švestky. 
  5. Potřete vodou s octem a pečte 60 minut na 170 °C, zhruba v polovině pečení přikryjte pečicím papírem nebo alobalem, aby se koláč z vrchu nespálil.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte