Švestek je na podzim všude spousta, byla by škoda toho nevyužít. Upečte si doma skvělý makový koláč se švestkami, na kterém si pochutná celá rodina. Recept na kynutý koláč pro vás připravila Maruška VEG, můžete si tedy být jistí, že bude i trochu zdravější než klasické kynuté koláče.
Točený kynutý makový koláč se švestkami
- střední
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně
5.0
1x hodnoceno
Postup
- Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžíci třtinového cukru, 50 g hladké špaldové mouky a 50 ml vlažného sójového nápoje. Přikryjte a nechte 10 minut odpočinout. Kvásek zvětší svůj objem a zhoustne.
- Dále do mísy přidejte zbytek cukru, nápoje, mouku a olej. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.
- Mezitím připravte makovou náplň. Do hrnce dejte mák, cukr a zalijte je sójovým nápojem. Směs vařte 15 minut. Následně do ní zamíchejte skořici a mleté mandle na zahuštění. Nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto vyválejte na obdélník 30x25cm, rozdělte na tři části a rozprostřete makovou náplní a zarolujte. Stočte do formy a do meziprostoru vložte švestky.
- Potřete vodou s octem a pečte 60 minut na 170 °C, zhruba v polovině pečení přikryjte pečicím papírem nebo alobalem, aby se koláč z vrchu nespálil.