Sladký a slaný karamel

  • snadné
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

5.0

1x hodnoceno

Máte rádi karamelové dezerty? Vyzkoušejte si doma připravit domácí karamel. Podle našeho receptu si během chvíle vyrobíte sladký nebo slaný karamel. S oběma pak můžete zdobit dorty, zašlehat do krému nebo použít do zmrzlinových pohárů.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Předem si všechny suroviny odvažte a připravte ke sporáku. Do rendlíku vlijte smetanu a dejte rozehřát. Do většího hrnce dejte máslo, zapněte plotnu, jakmile se začne máslo rozpouštět, ihned vsypte i cukr a promíchejte.
  2. Máslo s cukrem zpění, jakmile začne mít světle karamelovou barvu, vlijte po částech rozehřátou smetanu a promíchejte metličkou. Opatrně, směs je opravdu velmi horká.
  3. Pokud chcete slaný karamel, na úplný závěr vmíchejte špetku soli. 
  4. Z tohoto množství získáte cca 160 g karamelu, to je jedna malá sklenička od marmelády. Skladujte uzavřené v lednici.

Gusto tip: 

Směs je vhodná například jako náplň do košíčků, jde i našlehat na skvělý karamelový krém, na lžičku lze použít i jen tak, nebo třeba do kávy i jako pomazánka například na vánočku či loupáky. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte