Máte rádi karamelové dezerty? Vyzkoušejte si doma připravit domácí karamel. Podle našeho receptu si během chvíle vyrobíte sladký nebo slaný karamel. S oběma pak můžete zdobit dorty, zašlehat do krému nebo použít do zmrzlinových pohárů.
Sladký a slaný karamel
- snadné
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
3.0
2x hodnoceno
Postup
- Předem si všechny suroviny odvažte a připravte ke sporáku. Do rendlíku vlijte smetanu a dejte rozehřát. Do většího hrnce dejte máslo, zapněte plotnu, jakmile se začne máslo rozpouštět, ihned vsypte i cukr a promíchejte.
- Máslo s cukrem zpění, jakmile začne mít světle karamelovou barvu, vlijte po částech rozehřátou smetanu a promíchejte metličkou. Opatrně, směs je opravdu velmi horká.
- Pokud chcete slaný karamel, na úplný závěr vmíchejte špetku soli.
- Z tohoto množství získáte cca 160 g karamelu, to je jedna malá sklenička od marmelády. Skladujte uzavřené v lednici.
Gusto tip:
Směs je vhodná například jako náplň do košíčků, jde i našlehat na skvělý karamelový krém, na lžičku lze použít i jen tak, nebo třeba do kávy i jako pomazánka například na vánočku či loupáky.