Každá rodina má to své oblíbené vánoční cukroví, ale jednou za čas neuškodí, když se repertoár cukroví trochu rozšíří. Najdou si k vám cestu naše kolečka se slaným karamelem?
Kolečka se slaným karamelem
- střední
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
5.0
1x hodnoceno
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a v robotu nebo ručně vypracujte v kompaktní hmotu. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout alespoň hodinu nebo i do druhého dne.
- Připravte si karamelový krém. Při nízké teplotě rozpusťte cukr v tenkostěném hrnci na karamel. Postupujte opatrně a raději pomalu, aby se cukr nepřepálil.
- Jakmile je karamel hotový, přidejte smetanu, sůl podle chuti a míchejte i lehce zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladký karamelový krém. Krém nechte vychladnout a postupně vmíchejte do předem vyšlehaného změklého másla.
- Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný přibližně 3–4 mm a vykrajujte kolečka.
- Pečte přibližně 20 minut. Jakmile kolečka vychladnou, můžete je spojovat krémem. Krém rozetřete nožem, nebo použijte cukrářský sáček.
- Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu s máslem. Promíchejte, nechte krátce prochladnout téměř až na tělesnou teplotu a slepené cukroví namáčejte v polevě, popřípadě ozdobte krystalky či vločkami soli.
- Až poleva ztuhne, uložte cukroví do dóz a uchovávejte v chladu.