Překvapte milovníky masa neodolatelným pečeným kolenem podle receptu od Honzy Punčocháře. Máme pro vás totiž tip na dokonale vypečenou kůrčičku, která vás zkrátka dostane. A to díky použití octa a soli. Pro doplnění pak stačí už jen jablečný křen, známý také jako vejmrda, a miska marinované zeleniny. Nejen silvestrovské hodování může začít!
Silvestrovské koleno
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody
2.9
86x hodnoceno
Postup:
- Vepřové koleno protkněte česnekem a přendejte ho do pekáče.
- Osolte, přidejte nové koření, bobkový list, celý pepř a libeček.
- Poté přisypte nahrubo nakrájenou cibuli.
- Koleno podlijte vodou a pečte při 120 °C doměkka asi 4 hodiny. Nezapomeňte podlévat průběžně, aby se cibule nepřipálila.
- Koleno poté nechte vychladnout.
- Ocet smíchejte se solí, štětečkem naneste na kůži a připravené koleno nechte nezabalené v lednici vychladit do druhého dne, nebo cca 6 hodin.
- Poté troubu rozpalte na 230 °C a koleno znovu pečte 30–35 minut, dokud nebude kůže úplně křupavá.
Postup jablečný křen:
- Jablka nastrouhejte, přidejte šťávu z citronu, sůl, třtinový cukr a křen.
- Na závěr zjemněte smetanou.
GUSTO TIP:
Vhodnou přílohou je také marinovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu.