Rolky s tyrolským špekem a cheddarem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Svačiny, Večeře, Masové recepty

0.0

0x hodnoceno

Vyzkoušejte doma připravit skvělou pochoutku s tyrolským špekem a cheddarem. Tuhle pochoutku budete sice chvilku chystat, ale výsledek rozhodně stojí za to! Tak už na nic nečekejte a pusťte se do pečení.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup těsto

  1. Do mísy od robota prosejte hladkou pšeničnou mouku, přidejte sušené droždí, stěrkou promíchejte a vytvořte důlek. Do důlku nalijte ohřáté mléko, které bude mít zhruba teplotu těla (ne více, jinak by se zabily kvasnice a těsto by nenakynulo). Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte droždí 5 minut pracovat.
  2. Do mísy nyní přisypte sůl a přidejte najemno nastrouhaný vyzrálý parmezán. Nástavcem typu hák všechny suroviny nahrubo promíchejte, abyste robotu usnadnili práci, následně hák zavěste na robota a nechte na nízkou rychlost těsto zhruba 5 minut zapracovat.
  3. Po této době těsto stěrkou očistěte z háku a těsto v míse přetočte, aby se nyní dalších 5 minut zapracovávalo již na o něco vyšší rychlost také z druhé strany.
  4. Elastické a měkké těsto vyjměte z mísy robota a přesuňte do střední mísy vymazané troškou olivového oleje. Přes mísu přetáhněte potravinářskou fólii a nechte na teplém místě zhruba 1 hodinu vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Postup náplň

  1. Na náplň si nakrájejte kolečka nakládané jalapeňo najemno, špek na drobné kostičky a šalotku najemno.
  2. Do malého hrnce vložte máslo a olivový olej a na vyšším středním stupni šalotku zarestujte do polozlatova. Průběžně míchejte. Poté přidejte jalapeňo, špek a opět zarestujte a míchejte, dokud není šalotka zlatavá. Směs stáhněte z plamene, vše opepřete a velmi zlehka zastrouhejte muškátovým oříškem. Směs vložte do misky a nechte ji vychladnout do pokojové teploty.
  3. Poté přidejte do misky k ostatním surovinám najemno nastrouhaný parmezán, Dijon hořčici, med a společně se změklým máslem lžičkou promíchejte. Náplň nechte odpočívat na pracovní ploše (v zimě) / v lednici (v létě). Směs je potřeba později rozetřít na těstě, ale zároveň by nemělo být máslo rozpuštěné, aby při kynutí nevyteklo z rolek na dno formy.

Příprava formy a cheddaru

  1. Formu vymažte prsty olivovým olejem anebo máslem. Plátky cheddaru položte na sebe a nakrájejte je najemno.

Postup rolky

  1. Do vykynutého těsta udělejte pěstí důlek, aby z něj odešly plyny. 
  2. Těsto vyválejte na obdélník o délce 45x28 cm. Z delší protější strany nechte zhruba 3 cm volný okraj, aby náplň při rolování nevytekla. Nyní pracujte rychle, aby se těsto mokrou náplní nerozmočilo. Na plát rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň, posypte zhruba 2/3 množství nakrájeného cheddaru a začněte delší stranu rolovat. Pokud se těsto lepí, vezměte si na pomoc plastovou kartu, kterou těsto nadzvedávejte a balte. Rolujte tak, abyste do těsta zabalili všechnu náplň a snažte se při rolování těsto jemně utahovat.
  3. Když dojdete skoro nakonec, přes zarolovanou roládu přeložte zbylý nepomazaný okraj. Prsty konce těsta spojte jakoby štípáním se zarolovanou částí.
  4. Zarolovanou roládu opatrně „nasekejte“ kartou neboli stěrkou (či ostrým nožem nakrájejte) na 10 stejně velkých dílů. My si vzali na pomoc pravítko, aby byly všechny rolky co možná nejvíce totožně vysoké. Rolky pokládejte vedle sebe s menší vzdáleností od sebe.
  5. Rolky ve formě nechte v teple přikryté potravinářskou fólií 30 minut nakynout.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C horkovzduch. Rolky pomašlujte vajíčkem rozmíchaným s mlékem, povrch posypte zbytkem cheddaru a pečte položené na středním roštu dozlatova zhruba 23 min. Pokud by byly rolky na povrchu zlatavé, nebo až moc rychle zlátnul cheddar, již v průběhu doby pečení, přikryjte formu alobalem. Zbytečně troubu ale v začátcích pečení neotevírejte.
  7. Upečené rolky poznáte tak, že do krajů rolek ve středu těsta (mimo náplň) píchněte dřevěnou špejlí. Pokud je špejle po zapíchnutí a dvou vteřinách čekání v těstě čistá, můžete rolky vytáhnout z trouby.
  8. Ještě teplé rolky pomašlujte bylinkovým máslem (změklé máslo smíchané s troškou soli, sušenými chilli vločkami a najemno nakrájenými listy petrželky).

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte