Připravte si doma tradiční velikonoční mazanec. Nemusíte se ničeho bát, celou přípravu zvládne i naprostý začátečník. Uvidíte, že voňavý mazanec s marmeládou bude nejlepší sváteční snídaně letošních Velikonoc.
Domácí mazanec
- snadné
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně
5.0
2x hodnoceno
Postup
- Jako první si připravte kvásek – rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru – rozmíchejte do kašičky a pak přilijte vlažné (ne horké) mléko. Nechte vzejít v teple, trvá to přibližně 10 minut.
- Mezitím si připravte ostatní ingredience – prosejte do mísy mouku, přidejte žloutky, zbytek cukru, sůl, citronovou kůru, vanilku, rozinky a vzešlý kvásek. Všechno promíchejte dohromady a hněťte (ideálně v robotu, jde to rychleji) cca 3 minuty.
- Pak přidejte na kostky nakrájené máslo a hněťte dál alespoň 5 minut. Těsto by mělo být hladké a nelepivé.
- Dejte do mísy, lehce zaprašte moukou a přikryjte, ať těsto neoschne. Při pokojové teplotě nechte 2–3 hodiny kynout, během kynutí několikrát propracujte.
- Pak si troubu předehřejte na 180 °C a plech si vyložte pečícím papírem.
- Z těsta na plechu vytvarujte bochánek, přikryjte, a ještě nechte cca 30 minut dokynout.
- Potom potřete žloutkem. Nahoře mazanec nařízněte do kříže a bohatě zasypejte mandlovými lupínky.
- Pečte cca 30 minut do zlatova. Pokud mazanec zlátne příliš rychle, teplotu snižte nebo do přikryjte archem pečícího papíru.