Narozeniny bez dortu? Tak to by určitě nešlo! Máme pro vás tentokrát famózní recept na dort, který jsme si nadělili k našim 30. narozeninám. Suroviny pro 4 osoby odpovídají množství na 1 dort, takže určitě potěší daleko více lidí.
Dort (nejen) k 30. narozeninám
- náročnější
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
2.6
56x hodnoceno
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte je do tuhého sněhu.
- Dejte je stranou a ve větší míse vyšlehejte do jemné pěny žloutky s cukrem. Může to trvat i 10 minut.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyškrábejte zrníčka.
- Mouku přesejte a společně s vanilkovými zrníčky smíchejte s kypřicím práškem. Tuto směs postupně zašlehávejte ke žloutkové pěně.
- Pokud je těsto hodně hutné, můžete ho zředit trochou vlažného mléka. Jakmile je krásně hladké, opatrně do něj přimíchejte vyšlehané bílky.
- Hotové těsto nalijte do dvou dortových forem o průměru 22 cm a pečte přibližně 45 minut.
- Upečené korpusy nechte vychladnout v pokojové teplotě.
Postup krém:
- Šlehačku vyšlehejte dotuha. Postupně k ní zašlehejte tvaroh a poté mascarpone.
- Nakonec přidejte cukr, špetku soli, šťávu a kůru z citronu a vše důkladně promíchejte.
- Krém dejte do misky, přikryjte potravinovou fólií a dejte ztuhnout do lednice.
Dokončení:
- Každý korpus dvakrát podélně prořízněte a poté začněte vrstvit dort. Vždy dejte vrstvu korpusu, namažte ji hojně krémem a položte další korpus.
- Takto postupujte, dokud nezpracujete všech šest vrstev. Jako poslední vrstvu dortu použijte spodní část korpusu otočenou vzhůru nohama.
- Celý dort tím hezky uzavřete. Složený dort dejte přibližně na 30 minut zatuhnout do lednice. Sedne si a vy pak budete moci opravit drobné nedokonalosti a pokřivení.
- Vezměte špachtli, případně zarovnávací stěrku nebo kuchyňský nůž a dort dozdobte tak, aby krém pokrýval celý dort, ale zároveň byla vidět jednotlivá patra.
- Poté dort hojně ozdobte ovocem dle chuti a přidejte i pár květin.
- Hotový dort nechte v lednici a vyndejte ho přibližně hodinu před podáváním.