Rádi byste měli doma zásoby domácí granoly, ale nevíte, jak ji co nejlépe připravit? Nechte si poradit od nutriční specialistky Terezy Havlínové, její recept na tuto křupavou lahůdku si s chutí dáte nejen k snídani.
Domácí granola
- snadné
- do 60 minut
- Svačiny, Snídaně, Vege & vegan
4.4
12x hodnoceno
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte vločky, ořechy, semínka a sušené ovoce.
- Přidejte sůl a skořici. Promíchejte a přilijte olej, javorový sirup a vanilkový extrakt.
- Důkladně promíchejte tak, aby všechny vločky a ořechy byly obalené.
- Lžící rozprostřete v tenké vrstvě na předem připravený plech.
- Pečte cca 25 minut dozlatova a průběžně promíchávejte. Po vychladnutí rozlámejte na menší kousky, přidat můžete i nasekanou čokoládu.
- Doplňte citrusy a lístky máty. Ideální porce granoly záleží na vaší potřebě energie a fyzické aktivitě, zpravidla je to 30–50 g.
- Skladujte v uzavíratelné nádobě.
GUSTO TIP:
MÍSTO JAVOROVÉHO SIRUPU MŮŽETE POUŽÍT I MED A MÍSTO KOKOSOVÉHO OLEJE NAPŘÍKLAD OLIVOVÝ.
GRANOLU PODÁVEJTE S BÍLÝM JOGURTEM NEBO MLÉKEM. POKUD MÁTE PROBLÉMY S TRÁVENÍM LAKTÓZY, ZKUSTE BÍLÝ BEZLAKTÓZOVÝ JOGURT Z ŘADY FREE.