Křupavý falafel
- střední
- do 60 minut
- Recepty
4.7
3x hodnoceno
Pokrm jménem falafel možná neznáte, ale jakmile ho zkusíte, je vyhráno! Pochází z Egypta, jeho hlavní složkou je cizrna a podává se třeba s pita chlebem nebo tortillou.
Postup
- Alespoň 12 hodin předem cizrnu namočte v dostatečném množství vody.
- Pak ji propláchněte a nechte dobře okapat.
- Do mixéru dejte šalotky, česnek, všechny bylinky, koření, sůl, vodu a dobře rozmixujte.
- Na závěr přidejte cizrnu už jen několika pulzy rozmixujte tak, aby měla hrubou strukturu.
- Směs dejte do mísy, osolte podle chuti, přidejte mouku, jedlou sodu a promíchejte.
- Z výsledné hmoty by měly jít snadno tvořit kuličky velikosti vlašského ořechu nebo placičky, aniž by se drolily.
- Hotové placičky odložte do lednice.
- Smíchejte všechny ingredience na dresink a připravte zeleninu na servírování salátu tabboulech.
- Falafel smažte ve vyšší vrstvě oleje na střední výkon do zlatova.
- Hotový falafel odkládejte na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk.
- Servírujte s oblíbenou přílohou.
Tip
Do těsta na falafel můžete použít i špaldovou nebo luštěninovou mouku.