Křupavý falafel

  • střední
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Přílohy

4.8

6x hodnoceno
Pokrm jménem falafel možná neznáte, ale jakmile ho zkusíte, je vyhráno! Pochází z Egypta, jeho hlavní složkou je cizrna a podává se třeba s pita chlebem nebo tortillou.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Kuličky
  • Cizrna 225 g
  • Nasekaná petržel 1 hrst
  • Koriandr 1 hrst
  • Šalotka 6 ks
  • Římský kmín 1 lžička
  • Mlýnek mořská sůl 1.5 lžičky
  • Jedlá soda 0.5 lžičky
  • Mouka pšeničná 4 lžíce
  • Voda 3 lžíce
  • Citronová kůra
  • Smažení
  • Slunečnicový olej s vitaminem D 500 ml
  • Dresink
  • Tahini 4 lžíce
  • Citrónová šťáva 2 lžíce
  • Sůl 0.5 lžičky
  • Voda 4 lžíce
  • Salát
  • Okurka salátová 1 ks
  • Rajčata třešňovitá 200 g
  • Salát listový
  • Červená cibule 1 ks
  • Koriandr
  • Nasekaná petržel
  • Příloha
  • Pita chléb
  • Tortilla

Postup:

  1. Alespoň 12 hodin předem cizrnu namočte v dostatečném množství vody.
  2. Pak ji propláchněte a nechte dobře okapat.
  3. Do mixéru dejte šalotky, česnek, všechny bylinky, koření, sůl, vodu a dobře rozmixujte.
  4. Na závěr přidejte cizrnu už jen několika pulzy rozmixujte tak, aby měla hrubou strukturu.
  5. Směs dejte do mísy, osolte podle chuti, přidejte mouku, jedlou sodu a promíchejte.
  6. Z výsledné hmoty by měly jít snadno tvořit kuličky velikosti vlašského ořechu nebo placičky, aniž by se drolily.
  7. Hotové placičky odložte do lednice.
  8. Smíchejte všechny ingredience na dresink a připravte zeleninu na servírování salátu tabboulech.
  9. Falafel smažte ve vyšší vrstvě oleje na střední výkon do zlatova.
  10. Hotový falafel odkládejte na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk.
  11. Servírujte s oblíbenou přílohou.

GUSTO TIP:

DO TĚSTA NA FALAFEL MŮŽETE POUŽÍT I ŠPALDOVOU NEBO LUŠTĚNINOVOU MOUKU. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte