Svatomartinské hody podle nutriční terapeutky

  • Jak na to?

Svatomartinské hody jsou pevně spjaté s oslavami svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu. Toto tradiční hodování, které v posledních letech opět nabírá na popularitě, symbolizuje konec podzimu a příchod zimy.

Jaké jídlo se vám vybaví jako první, když se mluví o svatomartinských hodech? Nepochybně to je svatomartinská husa. Na sváteční stůl ale patří kromě pečené husy i tradiční kaldoun nebo svatomartinské rohlíčky. 

V našem článku vás provedeme prověřenými recepty a taky se na jednotlivé pokrmy podíváme z nutričního hlediska.

1. Husí kaldoun

Svatomartinské menu můžete začít lahodnou polévkou. Husí kaldoun podle Honzy Punčocháře vám jistě bude chutnat. Podle receptu na webu uvaříte rovnou 10 porcí, proto si dobře promyslete, kolik kaldounu vlastně chcete uvařit.

2. Svatomartinská husa s brusinkovým zelím a bramborovými knedlíky

Jak už bylo zmíněno výše, svatomartinská husa je jednou z nejoblíbenějších podzimních tradic u nás. Podívejte se na recept na sváteční oběd, který klidně zvládnete uvařit doma. Připravit knedlíky, upéct husí stehna a připravit brusinkové zelí jistě zvládne i začínající kuchař. Příprava je ale trochu časově náročnější, tak si naplánujte vaření dostatečně dopředu. Recept najdete na našem blogu, můžete se tedy pustit rovnou do vaření.

Vyzkoušet můžete také konfitovaná husí stehna s kedlubnovým zelím a chlupatým knedlíkem podle Honzy Punčocháře. Pokud se však chcete letos pustit do experimentů, vyzkoušejte pomalu pečenou husu s lokšemi.

K tradiční drůbeží pečínce se obvykle podávají přílohy v podobě bramborových nebo houskových knedlíků a bílého či červeného zelí. Co kdybyste ale zkusili českou klasiku trochu ozvláštnit? Podívejte se na 6 příloh, které si s pečenou kachnou nebo husou velmi dobře rozumí.

3. Svatomartinské rohlíčky

Na sváteční tabuli však rozhodně nesmí chybět dezert. Podobně jako u vánoční večeře se podává cukroví místo dezertu, ke svatomartinskému menu si můžete dát něco drobnějšího. Skvělý dezertsvatomartinské rohlíčky s povidlovou náplní si můžete dát ke kávě a zbylé rohlíčky klidně můžete posnídat. Zkusit můžete také svatomartinské rohlíčky s čokoládovou náplní.

4. Svatomartinské víno

Svatomartinská tabule má svá pravidla i co se nápoje týče. Podávat byste měli víno, a to ne ledajaké, ale svatomartinské. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jde o vína svěží a ovocitá. Zrála sice pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Vinaři doporučují vypít mladá vína do velikonočních svátků, protože jedině tak si uchovají svou příjemnou svěžest.

Jak jsou na tom jednotlivá jídla z pohledu výživy?

Po pročtení předchozích řádků možná máte pocit, že se nejedná zrovna o nejvhodnější pokrmy, které jsou ztělesněním „zdravé“ výživy. Pravdou je, že kdybychom se výhradně takto stravovali celoročně, dobrý nápad to nebude.

Pokud se svatomartinských oslav budete účastnit, zkuste k nim přistoupit pod heslem „všeho s mírou.“ Určitě by se nemělo jednat o bezmezné přejídání. Na druhou stranu by byla škoda sváteční jídla neochutnat. Pokud je máte rádi, dopřejte si je, ale v přiměřeném množství.

Ano, jedná se o tradiční česká jídla, takže odpovídají sezónnosti, ale jejich nutriční hodnoty jsou poměrně vysoké. Nicméně o všem je třeba uvažovat i v dalších kontextech. V minulosti se lidé více hýbali a neměli sedavé zaměstnání, jako tomu dnes je u většiny z nás. Lidé v minulosti měli náročnější práci a dostatek pohybu, mohli si proto dovolit jíst tato kaloricky výživná jídla.

Nesmíte také zapomínat na fakt, že si je dopřávali jen o hodech a výjimečných příležitostech. Běžně se stravovali mnohem střídměji. Naši předci také dokázali vše zužitkovat do posledního zbytku, neplýtvalo se. Maso se nakládalo nebo udilo, a i další suroviny se dokázaly využít beze zbytku. To je rozhodně jednou z dalších věcí, kterou bychom se kromě sezónnosti a svátečních receptů měli inspirovat. Naučit se neplýtvat surovinami.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte