Svatomartinské hody máme spojené především s pečenou husou a vínem. Aby však bylo vaše slavnostní menu kompletní, máme pro vás tip na báječné svatomartinské rohlíčky. Věřte nám, jakmile je ochutnáte, jeden vám rozhodně stačit nebude!
Svatomartinské rohlíčky
- snadné
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
3.0
7x hodnoceno
Postup těsto
- Suroviny nechte v lednici co nejdelší dobu.
- Do mísy vsypte hladkou pšeničnou mouku, sůl, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Promíchejte.
- Do směsi přilijte studenou smetanu, přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kousky a žloutek. Těsto promíchejte tak, aby bylo homogenní. Pokud zapracováváte těsto ručně, pusťte se do toho oběma rukama. Pokud v robotu, pak použijte káčkovou metlu.
- Promíchané těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a tvrdou stěrkou ho rozdělte napůl.
- Z každé půlky vytvarujte v rukách souměrnou kouli. Každou kuličku nyní položte na potravinářskou fólii a stiskem dlaně zploštěte do disku o tloušťce zhruba 2 cm. Oba disky zvlášť zabalte a vložte do lednice vychladit, ideálně na 8 hodin.
- Těsto po 8 hodinách vyjměte z lednice a nechte zhruba 5 minut povolit na pracovní ploše. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně poprašte moukou také z druhé strany.
- Válečkem vyválejte těsto do kulatého tvaru o tloušťce zhruba 3–4 mm. Nyní těsto nadzvedněte, abyste se ujistili, že není přichycené k pracovní ploše.
- Těsto rádýlkem nařežte na 8 stejně velkých trojúhelníků.
Postup náplň
- Pekany rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a přesypte je do misky. Přidejte moučkový cukr, mletou cejlonskou skořici, povidla a bílek. Lžičkou promíchejte.
- Podle toho, jak tekutá jsou povidla a jak velký byl bílek přidejte strouhanku. Směs by neměla být řídká, ale zase by v ní neměla stát lžička.
- Připravenou náplň nalijte do cukrářského sáčku a vložte ji vychladit do lednice.
- Sáček s náplní vyjměte z lednice a ustřihněte otvor tak, abyste měli průměr zhruba 1 cm. Ke každému širšímu konci trojúhelníku stříkněte hada náplně. Pokud máte rádi čokoládu, najemno nasekané kousky můžete zlehka nasypat k náplni.
- Rohlíček zabalte, položte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby volný konec rohlíčku byl zatížený rohlíčkem a nemohl se tak v troubě otevřít. Zlehka také zahnete konce rohlíčků, aby měl rohlíček pěkný tvar.
Pečení
- Troubu předehřejte na 170 °C horkovzduch.
- Rohlíčky pomašlujte rozmíchaným vajíčkem a první plech vložte do trouby.
- Rohlíčky pečte 17 min nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Mezitím, co se první várka peče, připravte rohlíčky na nový plech.
- Upečené rohlíčky z plechu položte na chladicí mřížku a nechte je plně vychladnout. Následně je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a můžete servírovat.