Svatomartinské rohlíčky

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.0

7x hodnoceno

Svatomartinské hody máme spojené především s pečenou husou a vínem. Aby však bylo vaše slavnostní menu kompletní, máme pro vás tip na báječné svatomartinské rohlíčky. Věřte nám, jakmile je ochutnáte, jeden vám rozhodně stačit nebude!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup těsto

  1. Suroviny nechte v lednici co nejdelší dobu.
  2. Do mísy vsypte hladkou pšeničnou mouku, sůl, moučkový cukr a zrníčka z vanilkového lusku. Promíchejte.
  3. Do směsi přilijte studenou smetanu, přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kousky a žloutek. Těsto promíchejte tak, aby bylo homogenní. Pokud zapracováváte těsto ručně, pusťte se do toho oběma rukama. Pokud v robotu, pak použijte káčkovou metlu.
  4. Promíchané těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a tvrdou stěrkou ho rozdělte napůl.
  5. Z každé půlky vytvarujte v rukách souměrnou kouli. Každou kuličku nyní položte na potravinářskou fólii a stiskem dlaně zploštěte do disku o tloušťce zhruba 2 cm. Oba disky zvlášť zabalte a vložte do lednice vychladit, ideálně na 8 hodin.
  6. Těsto po 8 hodinách vyjměte z lednice a nechte zhruba 5 minut povolit na pracovní ploše. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně poprašte moukou také z druhé strany.
  7. Válečkem vyválejte těsto do kulatého tvaru o tloušťce zhruba 3–4 mm. Nyní těsto nadzvedněte, abyste se ujistili, že není přichycené k pracovní ploše.
  8. Těsto rádýlkem nařežte na 8 stejně velkých trojúhelníků.

Postup náplň

  1. Pekany rozmixujte najemno v sekacím nástavci tyčového mixéru a přesypte je do misky. Přidejte moučkový cukr, mletou cejlonskou skořici, povidla a bílek. Lžičkou promíchejte.
  2. Podle toho, jak tekutá jsou povidla a jak velký byl bílek přidejte strouhanku. Směs by neměla být řídká, ale zase by v ní neměla stát lžička.
  3. Připravenou náplň nalijte do cukrářského sáčku a vložte ji vychladit do lednice.
  4. Sáček s náplní vyjměte z lednice a ustřihněte otvor tak, abyste měli průměr zhruba 1 cm. Ke každému širšímu konci trojúhelníku stříkněte hada náplně. Pokud máte rádi čokoládu, najemno nasekané kousky můžete zlehka nasypat k náplni.
  5. Rohlíček zabalte, položte na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby volný konec rohlíčku byl zatížený rohlíčkem a nemohl se tak v troubě otevřít. Zlehka také zahnete konce rohlíčků, aby měl rohlíček pěkný tvar.

Pečení

  1. Troubu předehřejte na 170 °C horkovzduch.
  2. Rohlíčky pomašlujte rozmíchaným vajíčkem a první plech vložte do trouby.
  3. Rohlíčky pečte 17 min nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Mezitím, co se první várka peče, připravte rohlíčky na nový plech.
  4. Upečené rohlíčky z plechu položte na chladicí mřížku a nechte je plně vychladnout. Následně je zlehka pocukrujte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte