Proč jíst ořechy? A jaký druh je nejlepší?

  • Jak na to?

Ořechy, hodně z nás je pozobává u televize, přidává je do salátů či moučníků. O tom, že jsou velmi chutné se nejspíš nemusíme ani zmiňovat. Ořechy však patří mezi vynikající zdroje živin. Všechny druhy ořechů obsahují „zdravé“ tuky, vlákninu, minerální látky a vitamíny, mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, působí antioxidačně a mohou urychlit regeneraci po sportu či psychické zátěži.

Lidé se často ptají, jaký druh ořechů je nejzdravější. Dá se to však ale s jistotou říci? V čem jednotlivé druhy ořechů vynikají? A když jsou ořechy tak zdravé, lze je jíst úplně bez omezení?

Důležité je správné skladování

Ořechy sice obsahují „zdravé“ tuky, ale mají jich v sobě i více než 50 %. To s sebou nese vysoké riziko jejich kažení – oxidaci, tedy působení vzdušného kyslíku. Lidově tento nežádoucí proces nazýváme žluknutím. Rázem se tak vyzdvihované „zdravé“ tuky mohou stát zdraví nebezpečnými a jíst bychom je určitě neměli. 

Více o tucích a olejích v našem jídelníčku si přečtěte v tomto článku.

Stejně tak ořechy skladované ve vlhku mohou být zdrojem plísní. Nejčastěji jde o aflatoxiny. Potom je jejich konzumace vyloženě zdraví škodlivá. 

Vybírejte si proto kvalitní ořechy a správně je skladujte. Dobře uděláte, pokud je uzavřete do tmavé nádoby a uložíte do chladnější místnosti.

Kolik ořechů denně jíst?

Ořechy mají nepochybně pozitivní vliv na naše zdraví a do jídelníčku rozhodně patří. Ačkoliv jsou zdravé, jsou zároveň energeticky velmi bohaté. 100g sáček průměrně obsahuje kolem 600 kcal. To se rovná kalorické hodnotě oběda. Sami jistě víte, jak snadno a rychle takový sáček můžete sníst. Uzobáváte, uzobáváte… Až je najednou prázdný. Pokud se tohle bude dít pravidelně a zároveň nenavýšíte pohybovou aktivitu, může se to projevit vzrůstajícím číslem na váze. Určitě tedy platí, že i zdravé potraviny je třeba jíst s mírou.

  • V kontextu zbytku jídelníčku (a zastoupení jiných na tuk bohatších potravin) se přiměřené množství může pohybovat kolem 30 g denně.
  • Platí to taktéž pro oříšková másla, která jsou v posledních letech nesmírně populární a na dno se jim podíváte také snadno.
  • V případě oříšků solených nebo obalených ve všemožných polevách však výše psané neplatí. U nich nutriční benefity bohužel odpadají. Proto si vybírejte raději nesolené a nepražené ořechy.

Jaké ořechy tedy vybrat?

Z výživového hlediska neuděláte chybu, ať už si vyberete jakýkoliv druh ořechů. Tedy za předpokladu, že jde o ořechy správně skladované. Nejlépe tedy uděláte, pokud jednotlivé druhy ořechů budete v rámci pestrého jídelníčku co nejvíce střídat.

A čím jednotlivé druhy vynikají?

Mandle

Ze všech druhů ořechů obsahují nejvíce vlákniny. Ta prospívá správnému zažívání a pomůže s pocitem sytosti. Jsou také bohaté na vitamín E, který má antioxidační účinky. Potřebujete rychlou snídani na všední dny? Zkuste zimní granolu s tahini, kardamomem a pomerančovou kůrou. Stačí ji doplnit bílým jogurtem, ovocem a můžete snídat.

Kešu

Oproti jiným ořechům jsou kešu sladší, obsahují tedy nejvíce sacharidů. I díky sladké chuti jsou favoritem mnohých z nás. Bohaté jsou taky na železo a jsou dobrým zdrojem hořčíku, mědi nebo zinku. Naopak obsah tuku je nižší. Netradiční posypka na salát, polévku nebo pomazánku, to je slaná granola.

Pistácie

I pistácie patří mezi nejoblíbenější ořechy u nás. Zároveň patří mezi nejdražší, což nám možná brání ve větší a častější konzumaci. Obsahem živin se podobají mandlím. Ceněné jsou pro vysoký obsah antioxidantů. Konkrétně jde o lutein i zeaxantin, které přispívají zdraví očí. Důležitý je i obsah vitaminu B6. Ten zase pomůže nervovému systému a správnému fungování imunity.

Pekanové ořechy

Jak už víte, všechny druhy ořechů jsou bohaté na tuk. U těch pekanových to ale platí dvojnásob. Na tuto živinu jsou totiž nejbohatší ze všech ořechů. Pokud je ale budeme jíst střídmě, vůbec se jich bát nemusíme. Naopak. Pekany jsou také velmi podobné vlašským ořechům, dokonce jsou s nimi botanicky příbuzné. Vyzkoušejte třeba pečenou ovesnou kaši s pekany. K chuti možná přijde i proslulý salát Waldorf s jablky.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy překvapí vysokým zastoupením omega 3 mastných kyselin. Ty jsou velmi zdraví prospěšné. Zároveň se ale velmi rychle kazí, protože jsou náchylné ke žluknutí. Proto by vlašské ořechy neměly být hořké, což je často důsledek ne úplně správného skladování. Plusem vlašských ořechů je jistá lokálnost. Což z nich v kombinaci s nutričními benefity dělá hotovou „superpotravinu“. Vysoký je i obsah antioxidantů. Ty pomáhají předcházet srdečně-cévním onemocněním, rakovině nebo předčasnému stárnutí. Upečte si oblíbenou jogurtovou bábovku s vlašskými ořechy. Ke svačině nebo večeři zase poslouží pažitková pomazánka.

Para ořechy

Para ořechy vynikají vysokým obsahem selenu. Už jeden průměrně velký kus obsahuje jeho doporučenou denní dávku. Stejně jako kešu mají příjemně nasládlou chuť.

Lískové ořechy

Obsahují vysoké množství mono nenasycených mastných kyselin. Lískové ořechy přispívají správnému fungování kardiovaskulárního systému. Mají také pozitivní vliv na prevenci diabetu. Pokud je tedy zařadíte do jídelníčku (a nebude to ve formě Nutelly), svému zdraví rozhodně prospějete.

V Bille najdete pod privátní značkou Nice Bites výše zmíněné druhy ořechů. Výhodou je, že mají recyklovatelný a znovu uzavíratelný obal. V sortimentu najdete také sušené nebo kandované ovoce, které může být zajímavým zpestřením jídelníčku. Malá balení oříšků (i v kombinaci se sušeným ovocem) jsou ideálním parťákem do kapsy, batohu či kabelky, po kterém můžete sáhnout kdykoliv potřebujete rychle doplnit energii.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte