Recepty s kuskusem

Kuskus je druh těstoviny vyrobený ze suché směsi krupice či semoliny a vody. Kuskus je velmi oblíbený a běžný v severoafrické kuchyni a také v kuchyni blízkého východu. Díky snadné a rychlé přípravě však zdomácněl i u nás. Kuskus na sebe obdobně jako rýže dokáže vázat nejrůznější chutě, může se tedy připravovat sladký i slaný. Rozlišit je možné dv  druhy kuskusu – marocký a izraelský. Marocký kuskus je drobnější a vyrábí se z krupice a vody, izraelský kuskus se vyrábí ze semoliny a vody, je větší. Většina sacharidů v kuskusu tvoří škrob a jeho glykemický index je poněkud vyšší než u ostatních příloh. Kuskus poskytuje důležité vitamíny a minerály jako niacin, kys. pantotenová, mangan, fosfor, thiamin, vitamín B6, foláty, hořčík, železo, zinek, vápník a draslík.

hero-background