Sýrové tyčinky s prosciuttem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Svačiny

4.5

2x hodnoceno

V tomto receptu najdete samé dobré věci! Sýr a prosciutto! Naprosto božská dobroto nejen na Silvestra, ale během celých svátků i adventního času. Vlastně se vám tento recept bude hodit kdykoliv během roku. Příprava těsta je velmi jednoduchá a rozhodně se jak složením, tak chutí vyplatí oproti kdejakému kupovanému. Navíc se s těstem i skvěle pracuje a tyčinky jsou namotané raz dva.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, sůl a pepř. Zvolte nástavec na třená těsta a nechte robot suroviny zpracovat v lepivé těsto. Pokud robot nevlastníte, práci s těstem zvládnete i pomocí rukou.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30–60 minut odpočinout do lednice.
  3. Troubu předehřejte na 190–200°C.
  4. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velký obdélníkový plát, ten podélně rozkrojte napůl. 
  5. Vzniknou tak 2 těsta ve tvaru dlouhého obdélníku. Celý plát nebo jeho část můžete potřít dijonskou hořčicí. Těsto rozkrájejte na asi 1,5 cm silné proužky. Na každý proužek položte plátek prosciutta. Proužek těsta vždy stočte/zakruťte a položte na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile je plech plný, tyčinky potřete rozšlehaným vejcem a posypte lehce sýrem.
  6. S druhým plátem těsta můžete pokračovat stejně nebo ho opět potřít hořčicí a posypat vrstvou strouhaného sýra. Potom nakrájet, stočit a seshora ještě posypat znovu sýrem.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 190–200 °C, dokud tyčinky nezezlátnou a nejsou křupavé. Trvat to může 15–20 minut, dle výkonosti vaší trouby.

Gusto tip:

Pokud budete všechny tyčinky balit s prosciuttem, myslete na to, že tato italská šunka je po upečení hodně slaná. Proto při solení těsta myslete jak na tento fakt, tak zohledněte slanost zvoleného sýru. Sůl obsahuje i dijonská hořčice. Pokud nemáte rádi výrazné a slané, doporučuji jít do sýrové verze a zvolit např. klasickou goudu.

V tomto receptu se použilo prosciutto bez přidaných látek BILLA Premium, stejně jako jejich zralou goudu nebo dijonskou hořčici, taktéž se sympatickým složením. Celá kolekce Premium má nové obaly, které vypadají fakt moc pěkně.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte