Cheese sticks (smažené sýrové tyčinky) s dipem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Předkrmy, Večeře, Vege & vegan

4.3

1,303x hodnoceno

Jedno z nejoblíbenějších fastfood jídel v Čechách? Rozhodně smažený sýr. My pro vás máme jeho party variantu – cheese sticks. Ukážeme vám, jak ho připravit, aby byl dokonale křupavý a nevytekl.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup na cheese sticks

  1. Sýry nakrájejte na stejně velké tyčinky o velikosti cca 1×1 cm. U camembertu a brie mohou být kousky silnější. 
  2. Takto nakrájené sýrové tyčinky nechte zhruba 15–20 minut zchladit v mrazáku. Tento krok je důležitý pro to, aby sýr nevytékal.
  3. Staré vysušené pečivo rozemelte na strouhanku. Můžete míchat i již s hotovou strouhankou nebo pro křupavější efekt nakombinovat s panko strouhankou či kukuřičnou strouhankou.
  4. Hotovou strouhanku smíchejte s česnekem, bylinkami, pepřem a špetkou soli. 
  5. Připravte si tři širší misky. Do jedné si nasypte mouku, ve druhé vyšlehejte vejce se špetkou soli a do třetí přijde ochucená strouhanka.
  6. Tyčinky vytáhněte z mrazáku a obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích, a nakonec ve strouhance. Tento postup opakujte u každé tyčinky dvakrát, aby byl sýr dostatečně pokrytý a nevytékal.
  7. V hlubší pánvi rozpalte větší množství řepkového oleje a při vyšší střední teplotě tyčinky osmažte dozlatova ze všech stran. Nesmažte příliš dlouho, bude stačit cca 1 minuta. Pokud necháte tyčinky na pánvi příliš dlouho, sýr by vytekl. Hotové tyčinky odkládejte stranou na papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
  8. Podávejte horké.

Postup na dipy

  1. V hlubší pánvi orestujte na lžíci olivového oleje najemno nakrájenou šalotku nebo cibulku. Ve chvíli, kdy je cibulka opečená dozlatova, přidejte jemně nasekaný česnek a restujte, dokud se nerozvoní.
  2. Dále přidejte cukr nebo med a krátce zarestujte. Vše pak zalijte rajčaty z plechovky a nechte na mírném ohni krátce probublávat.
  3. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Omáčku stáhněte z plotny a rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem tak, aby si zachovala lehkou strukturu.
  4. Nakonec dle potřeby znovu dochuťte a doplňte nasekanou čerstvou bazalkou.
  5. Brusinkový džem nebo zavařeninu smíchejte se špetkou chilli.
  6. Rajčatovou omáčku podávejte vychlazenou k horkým tyčinkám s tvrdého sýru a brusinkovou k tyčinkám ze sýrů camembert nebo brie.

Gusto tipy: Použít můžete libovolné druhy sýrů. Ideální je ale sáhnout po tučnější variantě sýru. Pro tyčinky je skvělá i gouda a při dostatečném odkapání i mozzarella (popř. typ mozzarelly vhodný na pizzu, který není v nálevu). 

Během tvorby recept jsem vyzkoušela několik variant přípravy, abych zjistila, která z nich nabízí nejkřupavější sýrové tyčinky, ze kterých sýr ideálně nevyteče. A mám pro vás pár bodů, kterých doporučuji se držet:

  1. Nezkoušejte tyčinky připravovat v troubě! Byť to u řízečků apod. může fungovat, tady nebudete z výsledku příliš nadšeni. Trojobal nebude příliš křupavý a ve chvíli, kdy začne v troubě chytat barvu, bude zároveň prasklý a sýr vyteče všude okolo. 
  2. Nevynechávejte dvojí obalení. Tyčinky, které jsem obalila pouze jednou, vždy vytekly.
  3. Dejte sýrové špalíčky dopředu zamrazit. Sama jsem tento krok dlouho obcházela, ale výsledek s předem krátce zmrazenými tyčinky, byl znatelně odlišný.
  4. Ihned podávejte horké! S každou minutou sýr tuhne.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte