Jedno z nejoblíbenějších fastfood jídel v Čechách? Rozhodně smažený sýr. My pro vás máme jeho party variantu – cheese sticks. Ukážeme vám, jak ho připravit, aby byl dokonale křupavý a nevytekl.
Cheese sticks (smažené sýrové tyčinky) s dipem
- snadné
- více než 60 minut
- Předkrmy, Večeře, Vege & vegan
2.5
6x hodnoceno
Postup na cheese sticks
- Sýry nakrájejte na stejně velké tyčinky o velikosti cca 1×1 cm. U camembertu a brie mohou být kousky silnější.
- Takto nakrájené sýrové tyčinky nechte zhruba 15–20 minut zchladit v mrazáku. Tento krok je důležitý pro to, aby sýr nevytékal.
- Staré vysušené pečivo rozemelte na strouhanku. Můžete míchat i již s hotovou strouhankou nebo pro křupavější efekt nakombinovat s panko strouhankou či kukuřičnou strouhankou.
- Hotovou strouhanku smíchejte s česnekem, bylinkami, pepřem a špetkou soli.
- Připravte si tři širší misky. Do jedné si nasypte mouku, ve druhé vyšlehejte vejce se špetkou soli a do třetí přijde ochucená strouhanka.
- Tyčinky vytáhněte z mrazáku a obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích, a nakonec ve strouhance. Tento postup opakujte u každé tyčinky dvakrát, aby byl sýr dostatečně pokrytý a nevytékal.
- V hlubší pánvi rozpalte větší množství řepkového oleje a při vyšší střední teplotě tyčinky osmažte dozlatova ze všech stran. Nesmažte příliš dlouho, bude stačit cca 1 minuta. Pokud necháte tyčinky na pánvi příliš dlouho, sýr by vytekl. Hotové tyčinky odkládejte stranou na papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
- Podávejte horké.
Postup na dipy
- V hlubší pánvi orestujte na lžíci olivového oleje najemno nakrájenou šalotku nebo cibulku. Ve chvíli, kdy je cibulka opečená dozlatova, přidejte jemně nasekaný česnek a restujte, dokud se nerozvoní.
- Dále přidejte cukr nebo med a krátce zarestujte. Vše pak zalijte rajčaty z plechovky a nechte na mírném ohni krátce probublávat.
- Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Omáčku stáhněte z plotny a rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem tak, aby si zachovala lehkou strukturu.
- Nakonec dle potřeby znovu dochuťte a doplňte nasekanou čerstvou bazalkou.
- Brusinkový džem nebo zavařeninu smíchejte se špetkou chilli.
- Rajčatovou omáčku podávejte vychlazenou k horkým tyčinkám s tvrdého sýru a brusinkovou k tyčinkám ze sýrů camembert nebo brie.
Gusto tipy: Použít můžete libovolné druhy sýrů. Ideální je ale sáhnout po tučnější variantě sýru. Pro tyčinky je skvělá i gouda a při dostatečném odkapání i mozzarella (popř. typ mozzarelly vhodný na pizzu, který není v nálevu).
Během tvorby recept jsem vyzkoušela několik variant přípravy, abych zjistila, která z nich nabízí nejkřupavější sýrové tyčinky, ze kterých sýr ideálně nevyteče. A mám pro vás pár bodů, kterých doporučuji se držet:
- Nezkoušejte tyčinky připravovat v troubě! Byť to u řízečků apod. může fungovat, tady nebudete z výsledku příliš nadšeni. Trojobal nebude příliš křupavý a ve chvíli, kdy začne v troubě chytat barvu, bude zároveň prasklý a sýr vyteče všude okolo.
- Nevynechávejte dvojí obalení. Tyčinky, které jsem obalila pouze jednou, vždy vytekly.
- Dejte sýrové špalíčky dopředu zamrazit. Sama jsem tento krok dlouho obcházela, ale výsledek s předem krátce zmrazenými tyčinky, byl znatelně odlišný.
- Ihned podávejte horké! S každou minutou sýr tuhne.