Podzim je s dýněmi velmi pevně spojený. Asi znáte dýňové polévky, pečené dýně i kompoty. Ale slyšeli jste už o dýňovém koláči? Tenhle zdravý kousek se švestkovými povidly se jistě stane hvězdou vašeho podzimního menu.
Dýňový koláč se švestkovými povidly
- snadné
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
5.0
1x hodnoceno
Postup
- Dýni omyjte a nakrájejte na kostičky, dejte na plech a pečte cca 25–30 minut při teplotě 180 °C do úplného změknutí.
- Upečenou dýni rozmixujte do hustého pyré s troškou vody. Na jednu větší hokaido dýni připadá zhruba 1,5 hrnku vody. Zbývající část pyré můžete zamrazit na později.
- V jedné míse smíchejte mokré ingredience na těsto a v druhé sypké a následně vmíchejte suché do mokrých až krásně jemné těsto, které nalijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku o velikosti cca 28x19 cm a pečte při teplotě 180 °C ideálně na horkovzdušný program cca 20 minut.
- Upečený korpus nechte zchladnout a pomažte vyšlehaným krémem. Na závěr navrch poklaďte povidla a jedlé květy.
Gusto tip:
Xylitol můžete nahradit třtinovým cukrem.