Dýňový koláč se švestkovými povidly

  • snadné
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

5.0

1x hodnoceno

Podzim je s dýněmi velmi pevně spojený. Asi znáte dýňové polévky, pečené dýně i kompoty. Ale slyšeli jste už o dýňovém koláči? Tenhle zdravý kousek se švestkovými povidly se jistě stane hvězdou vašeho podzimního menu.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na 6 porcí
  • Těsto
  • Dýňové pyré 220 g
  • Kefír 0.3332 hrnek
  • Olej 0.3332 hrnek
  • Čerstvá BIO vejce 6 ks M 2 ks
  • Špaldová hladká mouka 1 hrnek
  • Xylitol 30 g
  • Skořice 1 lžička
  • Perníkové koření 0.5 lžička
  • Kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
  • Jedlá soda 1 lžička
  • Sůl 1 špetka
  • Krém
  • Jogurt bílý 50 g
  • Sýr Philadelphia 50 g
  • Zakysaná smetana 50 g
  • Xylitol 1 lžíce
  • Mletá skořice 1 lžička

Postup

  1. Dýni omyjte a nakrájejte na kostičky, dejte na plech a pečte cca 25–30 minut při teplotě 180 °C do úplného změknutí. 
  2. Upečenou dýni rozmixujte do hustého pyré s troškou vody. Na jednu větší hokaido dýni připadá zhruba 1,5 hrnku vody. Zbývající část pyré můžete zamrazit na později.
  3. V jedné míse smíchejte mokré ingredience na těsto a v druhé sypké a následně vmíchejte suché do mokrých až krásně jemné těsto, které nalijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku o velikosti cca 28x19 cm a pečte při teplotě 180 °C ideálně na horkovzdušný program cca 20 minut.
  4. Upečený korpus nechte zchladnout a pomažte vyšlehaným krémem. Na závěr navrch poklaďte povidla a jedlé květy.

Gusto tip:

Xylitol můžete nahradit třtinovým cukrem.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte