Jedním z oblíbených tradičních masopustních pokrmů jsou koblihy s marmeládou. Vyzkoušejte náš recept na domácí koblihy, který zvládnete i v případě, že jste kuchařský začátečník. Hotové koblihy stačí nechat vychladnout, pocukrovat a můžete podávat.
Domácí koblihy s marmeládou
- snadné
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně
4.6
546x hodnoceno
Postup
- Do mísy odvažte mouku, po okrajích osolte, do důlku rozdrobte čerstvé droždí, přisypte cukr, zalijte vlažným mlékem, přikryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Pak promíchejte, přidejte vanilkový cukr, vejce, rum a rozpuštěné vychladlé máslo. Vypracujete hladké nelepivé těsto, pokud máte robota, ušetříte si práci.
- Těsto je lehce řidší, nepřisypávejte však mouku. Zpracovávejte, dokud se se těsto začne samo odlepovat od mísy, cca 20 minut. Přikryjete potravinářskou fólií a nechte kynout 90 minut.
- Pak rozdělte na kousky, z každého udělejte kuličku, vyskládejte na pomoučený plech a nechte pod fólií ještě 30 minut.
- Do menšího hrnce nalijte olej a rozehřejte na 170 °C. Koblížky vkládejte do rozehřátého oleje nakynutou stranou dolů a smažte dozlatova. Po okrajích by se měl tvořit světlý proužek, to znamená, že máte koblížky dobře nakynuté. Nechte vždy koblížky vychladnout na papírové utěrce.
- Marmeládu dejte do pevného sáčku se zdobící špičkou. Koblihy naplňte oblíbenou marmeládou, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.