Balkánský burek
- střední
- více než 60 minut
- Vaříme ze 7 surovin, Vege & vegan, Hlavní chody, Svačiny
2.5
6x hodnoceno
Postup:
- Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku, sůl, dobře promíchejte a přidejte část vody.
- Začněte míchat a vypracujte hladké kompaktní těsto, ale ne příliš řídké, jinak se bude trhat.
- Toto těsto je třeba ručně nebo pomocí hnětacího háku hníst alespoň 10 minut. Čím déle tím lépe.
- Pokud používáte robota, na závěr ještě chvíli hněťte i ručně.
- Hladké těsto rozdělte na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujte.
- Zkuste zapojit obě ruce, v každé mít jednu kuličku a hníst je o pracovní plochu.
- Z kuliček vytvořte placky silné jako lívance. Do střední mísy nalijte olej a vložte všechny placky tak, aby byly hezky obalené ze všech stran.
- Nyní si připravte náplň smícháním krémového sýra nebo tvarohu, vajec a jemně rozdrobené fety. Náplň by neměla být příliš tekutá.
- Rozehřejte troubu na 200 °C horkovzduch a připravte si kulatou nádobu na pečení. Dobře ji vytřete olejem.
- Větší pracovní plochu (kámen, lamino) potřete, stačí namočit ruce do misky, kde vám odpočívá těsto naložené v oleji.
- Vezměte si jednu placku, opatrně ji začněte natahovat od krajů nejdříve v rukách, na hřbetě rukou a pak i na ploše stolu.
- Snažte se vytvořit co nejtenčí blánu. Může se klidně blížit i k metru.
- Nyní zesílený okraj odtrhněte nebo odřízněte nožem a dejte stranou (ten už nevyužijete). S ním by bylo těsto příliš hutné.
- První vrstvu těsta poskládejte bez náplně od krajů směrem ke středu tak, aby se přehyby hezky vrstvily přes sebe a vytvořily několikavrstvý pentagon o přibližném průměru 26–30 cm (ten bude tvořit základnu pro náplň v další vrstvě).
- Někteří pekaři ještě vrstvy pokapávají olejem, aby se dobře oddělily a vypekly.Tuto vrstvenou placku bez náplně si dejte bokem.
- Vezměte další kousek těsta, opět ho natáhněte na velkou plochu a nezapomeňte odstranit zesílený okraj.
- Do středu položte již vytvořenou základnu, na ni dejte další čtvrtinu náplně a zase zbylé těsto přeložte přes náplň. Na náplni bude přibližně 5 tenoučkých plátků těsta.
- Takto pokračujte se 3 zbylými kousky těsta. Napněte je, ořízněte okraje, do středu položte základnu s náplní uvnitř, na vrch dejte další čtvrtinu náplně a tenoučké těsto napněte přes náplň a dejte stranou.
- Opět napněte další těsto, do středu položte naplněnou část a postup opakujte.
- Jakmile základnu zabalíte do poslední části těsta, koláč přesuňte do nádoby na pečení, potřete olejem a pečte přibližně 25 minut.