Koláč s pošírovanou hruškou

  • střední
  • více než 60 minut
  • Vege & vegan, 4 roční období, Recepty

4.0

3x hodnoceno

Pošírované hrušky se často konzumují jen tak, dozdobené třeba kopečkem zmrzliny. Už jste ale zkusili naplnit jimi koláč? Zní to možná trochu netradičně, ale výsledek je neuvěřitelně efektní. Myslíme, že nám dáte za pravdu. Ingredience sedí na přibližně 4 až 6 porcí, opět záleží na tom, jak velké kousky si mlsní strávníci ukrojí.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Hrušky oloupejte a seřízněte jim podstavy, aby dobře stály. Do hrnce nalijte víno, šťávu z pomeranče, přidejte skořici a med.
  2. Hrušky ponořte do nálevu a vše vařte 10 minut. Poté hrušky vyndejte, dejte stranou na prkénko a nechte zchladnout.
  3. Nálev z vína zredukujte na 120 ml a zároveň mezitím rozpalte troubu na 180 °C.
  4. Do mísy přendejte bílky, vyšlehejte je do pevného sněhu a zatím dejte stranou.
  5. Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, kůru z pomeranče, vanilkový cukr a 50 g nasekaných vlašských ořechů.
  6. Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně přilijte olej, hruškový džus a horké svařené víno.
  7. Postupně přisypte suchou směs a na závěr ručně přimíchejte tuhý sníh. Formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. 
  8. Na dno formy nalijte nejprve jednu naběračku těsta. Posaďte dovnitř hrušky a zalijte zbylým těstem.
  9. Na závěr přisypte doprostřed koláče hrst ořechů a pečte zhruba 55 minut.
  10. Před vyndáním z trouby zkontrolujte propečenost špejlí. Pokud je suchá, máte hotovo. Ozdobte sušeným ovocem.

 

GUSTO TIP:

POKUD NESPĚCHÁTE, NECHTE MARINOVAT HRUŠKY VE VINNÉM NÁLEVU PŘES NOC.

hruskovy-kolac_zari_BILLA-Gusto.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte