Zakázané potraviny v těhotenství: čemu je lepší se raději vyhnout?

  • Jak na to?

Kolem zakázaných a nevhodných potravin, kterým se v těhotenství vyhýbat, panuje celá řada polopravd a mýtů. Ty dokáží nastávajícím maminkám pořádně zamotat hlavu a způsobit nemálo zbytečného stresu. Přesto opravdu existují potraviny a nápoje, na které je lepší dát si pozor. Na úvod je rozhodně na místě napsat, že nepovolených potravin je mnohem mnohem méně než povolených. Můžete si dát sushi? Kus pořádného steaku? A jak je to se skleničkou vína nebo kávou? Udělejte si v tom jasno díky našemu článku.

Ostražitost je na místě u dvou skupin potravin

  • potravin, kde riziko plyne z jejich pravidelného a nadměrného zastoupení v jídelníčku. Může ale platit přístup “všeho s mírou.”

  • potraviny, kde riziko nesouvisí s množstvím a je často mikrobiální povahy. Takovým potravinám je lepší se vyhnout úplně.

Pojďme se společně pustit do první skupiny potravin. 

Káva

Doby, kdy byla káva v těhotenství striktně zakázaná, je naštěstí dávno pryč. Určitá opatrnost je ale určitě na místě. Za bezpečné považujeme množství okolo 200 mg, tedy polovinu tolerovatelného příjmu pro běžného dospělého. Co si pod tím představit? Jsou to třeba 2 cappuccina, 2 espressa, 1 flatwhite nebo 1 hrnek filtru. U něj záleží na konkrétním typu zrn, jejich pražení i typu samotné přípravy. Množství kofeinu se tak může lišit.

Pozor ale i na další zdroje kofeinu: zelený a černý čaj (a nápoje z nich, např. populární kombucha), maté nebo matcha.

Proč? Vyvíjející se miminko je citlivější na příjem různých látek prostřednictvím jídelníčku. Navíc se tělo nastávajících maminek při těhotenství mění a kofein vylučuje pomaleji. Dlouhodobě vysoký příjem kofeinu se často spojuje s nižší porodní hmotností nebo předčasným porodem.

Vnitřnosti

Hádám, že jejich omezení v jídelníčku většině z vás vadit nebude. Nepatří totiž mezi oblíbené potraviny.

Proč je na místě opatrnost? Důvodem je vysoký obsah vitaminu A. Předávkování vitaminem A může mít toxické účinky na plod. Pravdou ale je, že pokud játra patří k vašim oblíbeným jídlům, přiměřená porce jednou za čas je v pořádku. Problémem by byla spíše jejich pravidelná konzumace ve velkém množství. 

Podobně jsou na tom paštiky, kde jsou játra hlavní surovinou. Platí ale, že obecně není paštika potravinou, která by se měla objevovat v jídelníčku kohokoliv z nás s železnou pravidelností.

Těhotné ženy by si také měly dát pozor na doplňky stravy v podobě multivitaminu, který není určený přímo pro těhotné. Často totiž obsahují příliš vysoké množství vitaminu A.

Bylinky a čaje z nich

S poměrně obecnou informací, že bylinkové čaje nejsou vhodné pro těhotné ženy se můžete setkat často. Jsou předmětem diskuzí na různých internetových fórech.

Na internetu se pak dopátráte různých seznamů nepovolených bylinek. Ty mohou mít mimo jiné projímavé účinky nebo způsobit nadměrné prokrvení dělohy. Aby byly následky pití bylinkových čajů fatální, muselo by se jednat o pravidelné pití opravdu velkého množství. Pokud si vychutnáte jeden hrnek zázvorového čaje, není třeba se jakkoliv stresovat.

Efekt většiny bylinek nebyl v těhotenství podrobně studován, proto automaticky patří mezi nedoporučené.

Jak jsem napsala výše, druhou skupinou jsou potraviny, kde riziko nejčastěji plyne z možné mikrobiální nákazy. Nejčastěji se jedná o bakterii Listeria monocytogenes a parazita Toxoplasma gondii. Ty bohužel mohou poškodit plod nebo způsobit potrat. “Všeho s mírou” v tomto případě tak úplně nestačí. Není ale třeba se děsit. V České republice a našich hygienických podmínkách je riziko nákazy relativně malé. Opatrnost je ale určitě na místě. Na jaké potraviny v rámci této skupiny dát pozor?

Tepelně neupravené ryby

Milujete sushi? To vás zklamu, ale na tuhle asijskou pochoutku raději zapomeňte. Taková jídla totiž mohou být zdrojem bakterií, virů nebo různých parazitů. Typickým příkladem může být salmonela nebo listerie. 

V případě sushi bohužel nestačí jen se vyhnout druhům, které obsahují syrovou rybu. Alternativou totiž nebudou ani varianty s okurkou nebo avokádem. Obvykle jsou totiž připravovány v jedné kuchyni, na stejné podložce a stejným nožem, a hrozí tak křížová kontaminace.

Řešením, které ale hojně využívám já, je připravit si sushi doma. Kombinovat můžete krevety, tepelně upraveného lososa nebo třeba mango, ředkev a okurku. Fantazii se meze nekladou a podobně si můžete připravit i populární poke bowl. Určitě si ale pohlídejte pečlivou hygienu.

Tepelně neupravené maso

U tepelně neupraveného/nedostatečně upraveného masa (jako je tatarák, steaky nebo burgery) je situace totožná jako u výše zmíněných ryb. 

Máte chuť na steak? Vždy dbejte, ať je maso udělané „well done.“ Šéfkuchaři by vás za to sice nepochválili, ale bezpečnost nadevše. Stejně tak u mletého masa, když budete připravovat burger nebo chilli con carne, dbejte na důkladnou tepelnou úpravu a sledujte původ masa. Mleté maso tepelně upravte co nejdříve, kazí se totiž rychle.

Syrová a nedostatečně tepelně upravená vejce

Podobně jako u tepelně nedostatečně upraveného masa a ryb, i v případě vajec je určité riziko nákazy např. salmonelou. Mezi typické příznaky patří horečka, zvracení, žaludeční křeče a průjmy. V ojedinělých případech to může vést i k děložním stahům, což má za následek potrat či předčasný porod.

Ztracená vejce nebo domácí majonézu (neprošla procesem pasterizace) si proto raději nechte na období po porodu. 

Běžně dostupná majonéza v obchodech obvykle prošla procesem pasterizace, patří mezi potraviny bezpečné, které je ale třeba jíst s mírou. Pro jistotu vždy čtěte obaly.

Nepasterované mléko a mléčné výrobky, lahůdkářské výrobky a plísňové sýry

Další skupinou potravin, na kterou je třeba dát pozor, jsou plísňové sýry (např. hermelín nebo niva). Použitý druh ušlechtilé plísně je sice zdravotně nezávadný, nevylučuje ale růst jiných druhů plísní. Rizikem je i nákaza listeriózou.

V tomto ohledu jsou však problémovější různé lahůdkářské výrobky (chlebíčky, majonézové saláty apod.). 

Takové výrobky (alespoň co se pravidelné konzumace týče) nepatří do žádného jídelníčku, natož toho těhotenského. 

Ačkoliv jsou farmářské mléčné výrobky velice populární, i zde opatrně. Obvykle nejsou ošetřeny pasterizací, tudíž jsou v těhotenství nevhodné. Pasterizace je proces, kdy je mléko krátkodobě vystaveno vysoké teplotě, a zničí se tak patogenní organismy, aniž by trpěla kvalita potraviny. V běžných obchodech se však s nepasterovanými výrobky nesetkáte.

Alkohol

Pití alkoholu v těhotenství tvoří samostatnou kapitolu. To, že “vám přece sklenička neublíží” se dočtete na mnohých diskuzních fórech pro maminky, ale často takové informace zaznívají z úst lékařů, což je na pováženou.

Pokud je žena těhotná, neexistuje žádné množství alkoholu, které lze považovat za bezpečné. V souladu s tím také platí, že v průběhu těhotenství neexistuje žádné období, kdy by bylo možné alkohol konzumovat bez rizika. Konzumace jakéhokoliv množství alkoholu je vždy považována za rizikovou s potencionálními následky pro dítě i matku.

Co si z článku odnést?

Stravování v těhotenství není žádná věda. V podstatě stojí na pevných racionálních základech: vybírejte libové maso, ryby, celozrnné produkty, vejce, luštěniny, ovoce, zeleninu a ořechy. O jídelníčku v těhotenství jsme psali v tomto článku.

Není důležitý jen výběr potravin, ale i hygiena. Například ovoce a zelenina mohou být kontaminovány bakteriemi i parazity (např. toxoplazmóza přenášená parazitem Toxoplasma gondii). Ke kontaminaci může dojít už během produkce, sklízení, přepravy nebo v obchodě. Obvykle má toxoplazmóza mírný průběh, rizikem je ale právě pro těhotné ženy. To hlavně v druhém nebo třetím trimestru, kdy hrozí poškození plodu. Nejen jídelníček těhotné ženy by měl být bohatý na ovoce a zeleninu. Než se do nich pustíte, pečlivě je umyjte.

S pravidelností by se pak v jídelníčku neměla objevovat jídla z fastfoodu (i z důvodu výše zmíněné hygieny) nebo průmyslově vysoce zpracované potraviny.


Spíš než “za dva” jezte kvalitně a zajímejte se o původ potravin.

Překvapením pro vás možná je, že kalorická potřeba v tomto období o tolik vyšší není. Jedná se o cca 200–300 kcal v druhém a třetím trimestru, což odpovídá malé například menší misce ovesné kaše s ovocem a oříškovým máslem. V prvním trimestru se dokonce potřeba energie nemění. Kolik “ideálně” v těhotenství přibrat? Dozvíte se v tomto článku.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte