Kolik je „ideální” přibrat v těhotenství? A je v pořádku snažit se hubnout?

  • Jak na to?

Přibírání je tématem, na které jsou některé ženy citlivější. A to nejen v těhotenství. Zatímco v minulém článku jsme se věnovali jídelníčku, dnes se společně podíváme na přírůstek kilogramů v těhotenství. Je to často diskutované téma. V těhotenství se přibírá, tomu se vyhnout opravdu nedá a je to tak správně. Jaký přírůstek je “ideální”? A je v pořádku snažit se hubnout? Přečtěte si v našem článku.

Jak je to s kilogramy navíc? Kolik je normální přibrat?

Jak už jsem zmínila v úvodu, stoupající číslo na váze je jistotou. Důležitou vstupní hodnotou je pak vaše „startovací hmotnost.”

Pokud máte normální hmotnost (BMI 18,5–24,9 kg/m²), je v pořádku přibrat 11–16 kg, což na první pohled možná vypadá znepokojivě. Ale musíte mít na paměti, že toho až 10 kg tvoří tkáně a tekutiny, jak napovídá tabulka níže.

zvýšený objem krve

1,4–1,8

zvýšený objem tělních tekutin

0,9–1,4

amniotická tekutina

0,9

děloha

0,9

prsa

0,5–1,4

placenta

0,7

Pokud k součtu čísel v tabulce přičteme hmotnost miminka (kolem 3,5 kg), zjistíme, že tuk navíc tvoří jen 0,5–5 kg. Přibírání se proto nebojte. Platí, že v prvním trimestru je jeho tempo pomalejší (2 kg) a dalších dvou trimestrech rychlejší (po 5 kg).

Jestliže jste před otěhotněním měla podváhu, doporučený přírůstek hmotnosti je vyšší. Pokud jste naopak měla nějaké kilo navíc, přibrat byste měla méně.

U každé ženy je to však individuální, srovnávání se není na místě. Proto jste si mohli všimnout, že jsem slovo ideální v titulku článku doplnila uvozovkami. Kolik v těhotenství přibereme, závisí na mnoha okolnostech. Roli samozřejmě hrají další faktory, jako jsou stravovací návyky a jídelníček nastávající maminky. Ten ovlivní mnohé. Připomeneme si, že v těhotenství opravdu není třeba jíst „za dva”, jak s oblibou říkaly naše babičky. V prvním trimestru má plod minimální požadavky na energii. Příjem tedy může zůstat stejný jako v období před otěhotněním.

V druhém a třetím trimestru se nároky na energii zvyšují. Stačí však přidat 200–300 kcal denně. To pro představu odpovídá svačině v podobě kelímku bílého jogurtu s polovinou banánu a dvěma lžícemi müsli nebo žitnému chlebu se šunkou, sýrem a zeleninou.

Vaši hmotnost bude během těhotenství sledovat i ženský lékař(ka) během pravidelných kontrol. Důležité je, aby se miminko správně vyvíjelo a rostlo. Proto tabulky berte s rezervou a nestresujte se jimi. Jedná se o teoretický základ.

Praxe může být odlišná: každá žena prožívá svoje těhotenství jinak. První trimestr je mnohdy typický nechutenstvím a nevolnostmi, které jsou doprovázeny zvracením. Taková žena často nepřibere nic nebo dokonce mírně zhubne. Také se ale stane, že tyto problémy vás minou, a naopak budete zažívat dosud nepoznané chutě s pravidelnými návštěvami ledničky.

A co když přibírám moc rychle? Mám hubnout?

Co když žena přibere více, než je „ideál” nebo vstoupí do těhotenství s vyšší hmotností? Je pak na místě pouštět se do hubnutí a kalorického deficitu?

Snaha zhubnout znamená nejen nižší příjem celkové energie, přece jen o tom celý princip zbavení se nadbytečných kil je. Nese s sebou ale i snížený příjem makro (bílkoviny, sacharidy, tuk) i mikro živin (vitaminy, minerální látky). V těhotenství je potřeba živin větší, takže snaha o hubnutí může představovat riziko.

Zvlášť při nevhodně nastaveném jídelníčku se snadno stane, že nebude obsahovat látky, které jsou nezbytné pro správný vývoj miminka. Proto se hubnutí v těhotenství nedoporučuje, a to ani při nadváze.

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte