Makovec, nebo makovník? Ať už mu říkáte jakkoliv, odpolední sladká tečka ke kávě je za nás naprosto jasná. Spojení sladkého těsta s mákem a lehce kyselé citronové polevy je osvědčené a snad všemi generacemi milované. V našem podání má navíc ještě křupavé a voňavé pistácie.
Makovec s citronovou polevou a pistáciemi
- snadné
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
3.3
33x hodnoceno
Postup:
- Ve větší míse nejprve smíchejte všechny suché ingredience: mouku, cukr, mák a kypřicí prášek.
- Poté do směsi postupně přilévejte mléko, olej a přidejte vejce.
- Dobře promíchejte a vypracujte tekuté těsto.
- Přelijte ho do formy vyložené pečicím papírem a pečte na 180 °C cca 30 minut.
- Upečenost zkontrolujte špejlovým testem. Jakmile je makovec hotový, nechte ho vychladnout.
- Chvíli před úplným vychladnutím si připravte citronovou polevu, smícháním šťávy z citronu, vody a moučkového cukru.
- Tu poté rozlijte po povrchu celého makovce a na závěr ho zasypte nadrcenými pistáciemi.
GUSTO TIP:
NA FINÁLNÍ OZDOBU SE HODÍ I ČERSTVÁ KŮRA Z BIO CITRONU.
POKUD VÁM NEMLETÝ MÁK NEVYHOVUJE, MŮŽETE HO NAHRADIT MLETÝM.