5. epizoda: Fermentáda z Kerska

  • Za gustem

Fermentace (jinak také kvašení) je známý proces a metoda pro uchovávání surovin. Nejde ale o žádnou novinku, fermentování znali už naši předkové a hojně ho využívali. Už jste ale někdy ochutnali kvašenou ovocnou limonádu? V novém díle Za gustem Lukáše Hejlíka se dozvíte, jak tento osvěžující nápoj vyrábějí v Kerské limonádovně.

Česká značka LemonApe z Kerska, která je pro unikátní Fermentádu naprosto klíčová, se specializuje na výrobu kvalitních koncentrovaných šťáv z různých druhů ovoce. Jsou přírodní a obsahují méně cukru.  Jejich hlavním tahákem je ale zastudena lisovaná šťáva ze sicilských citronů, která je základem pro všechny zdejší nápoje, tedy i Fermentádu. 

ZA LIMONÁDU ZDRAVĚJŠÍ

Majitel firmy Martin Bouša, mimo jiné také chemik, přišel na trh se svou nevšední fermentovanou limonádou před dvěma lety. A od té doby slaví samé úspěchy! Jejím základem je už zmiňovaný koncentrát ze šťávy sicilských citronů (typický pro přípravu anglosaské limonády), ale také šampaňské kvasinky. Neobsahuje žádná umělá sladidla, aromata ani konzervanty. 

Celá výroba je postavena na tzv. svrchním kvašení, které probíhá celkem 48 hodin. Tekutina je stáčena pomocí plničky do lahví, ty jsou zazátkovány a ve finálním kroku pasterovány při teplotě 68 °C. Díky tomu si výsledná Fermentáda uchovává více vitaminů (konkrétně vitaminy B nebo C) a může mít životnost i několik let. Tedy pokud ji hned nevypijete. Mimochodem, ve výrobě zvládnou naplnit během 90 minut až 800 lahví!

fermentada-2_za-gustem_cervenec.jpg

I když se kerská limonáda vyrábí za pomoci kvašení, obsah alkoholu je vždy do 0,5 %, a proto se řadí mezi nealkoholické nápoje. Originální příchuť jemně perlí a má mírně burčákový nádech. Kromě klasiky je k mání i verze Bitter, která je ideální do míchaných nápojů a snadno nahradí hojně využívané toniky. Lehce nevšední příchutí je Višeň, zajímá alternativa ovocných limonád i pro děti.

Až si budete v Praze nebo ve Středních Čechách procházet naše regály s výrobky BILLA regionálně, určitě se po této osvěžující novince podívejte. 

“Visita interiora citrea rectificando, invenies salutaris potio.” aneb “Navštiv nitro citronu a očištěním nalezneš zdravý nápoj.” Martin Bouša, majitel Fermentády

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte