Šťavnaté ovoce letních dnů. Vyznáte se v oblíbených peckovinách?

  • Jak na to?

Ovoce s peckou, tedy broskve, meruňky nebo třešně, je pro léto naprosto typické. Sami jistě víte, že mimo letní měsíce je drahé a ruku na srdce: není zase tak chutné, dokonce ani nadupané živinami. Proto jej nyní využijte naplno a zpestřete si tak svůj jídelníček.

Peckoviny obsahují vitaminy C a A, pomáhají tak bojovat s oxidačním stresem a chrání buňky před stárnutím. Mají také nízký glykemický index.

Peckoviny výborně doplní nejen snídani nebo svačinu, ale mohou být také součástí letních dezertů. O tom, že je ovoce zdravé, nepochybuje snad nikdo. Je plné vlákniny, vitaminů a dalších živin. Obsahuje také málo kalorií, což v kombinaci s uvedenou vlákninou znamená, že vám pomůže ve chvíli, kdy řešíte hubnutí.

Je ovoce pravidelnou součástí vašeho jídelníčku? Chválíme. Pak máte nižší riziko cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku, srdečně cévních onemocnění nebo rakoviny.

Ovoce byste za den měli sníst alespoň 150–200 g, což odpovídá 1–2 porcím. 

Po kterém druhu sáhnout?

Meruňky

Meruňky patří k typickým letním plodům našich zahrad. Kromě toho, že jsou neuvěřitelně chutné, mají i spoustu zdravotních benefitů. Mohou zlepšit zažívání díky vysokému obsahu vlákniny, která se skrývá ve slupce. Tip za nás? Meruňky neloupejte a jezte  tak, jak je příroda nabízí. Pomohou vám také udržet zdravé oči, a to díky betakarotenu, luteinu, zeaxantinu a vitaminům C a E. Kromě spousty dalších skvělých vlastností jsou meruňky zdrojem antioxidantů, hlavně flavonoidů. Ty chrání buňky před oxidačním stresem, který má dále vazbu na civilizační onemocnění, jako je cukrovka 2. typu nebo nemoci srdce.

peckoviny-2_clanek_cervenec.jpg

Photo by Olia Nayda on Unsplash

Pokud ještě nejsou meruňky naprosto zralé, nechte je dozrát při pokojové teplotě. Pak je skladujte v chladnějším prostředí (spíš ve sklepě nebo studenější části bytu než v lednici) a před samotnou konzumací je zase nechte „zahřát“. 

Z meruněk připravíte vláčné letní koláče, ale také nenahraditelné kynuté nebo tvarohové knedlíky. Na zimu si můžete udělat domácí marmelády nebo salsu k masu. Skvěle také chutnají jen tak: jako ozdoba chleba s ricottou, jogurtu s granolou nebo v ovesné kaši. Pokud úrodu nestačíte zpracovat, nebojte se využít mrazničku. Celé meruňky se jistě budou hodit právě na meruňkové knedlíky a vypeckované třeba na koláče s drobenkou, které vás ve vzpomínkách vrátí k letním měsícům.

GUSTO TIP:

Pokud meruňky přidáváte do jogurtu nebo kaše, krátce je před podáváním opečte na trošce přepuštěného másla (takzvaného ghí). Takto připravené chutnají výborně a jemná chuť másla dokonale podtrhne jejich chuť. Recept jedna báseň!

Třešně

Třešně patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec a pro mnohé jsou ztělesněním začátku léta. Jsou výborným zdrojem vitaminu C, vlákniny nebo draslíku.

Podobně jako meruňky obsahují antioxidanty, které pomáhají snížit riziko chronických onemocnění, a vysoký obsah draslíku spolu s polyfenoly má pozitivní účinky na zdraví srdce. Třešně také obsahují melatonin – látku, která má zásadní vliv na kvalitu spánku.

peckoviny-3_clanek_cervenec.jpg

Photo by Kolby Milton on Unsplash

Skladujte je se stopkami a vždy v chladnějším prostředí, abyste zabránili možnému kvašení. Pozor, velice snadno přebírají pachy jiných aromatických potravin. A co si z třešní připravit? Zkuste tradiční francouzský koláč clafoutis nebo třeba nadýchané cupcakes. Dále nesmí chybět česká bublanina, bez které si léto snad ani neumíme představit. Výborné také budou v lehkých ovocných salátech nebo osvěžujících sorbetech.

Máte raději višně? Díky jejich lehce kyselejší chuti je hned rozeznáte, výborné jsou například v kombinaci s čokoládou nebo mákem. Jinak je ale můžete uchovávat a zpracovávat stejně jako třešně.

Broskve

Broskve (a podobně jejich příbuzné nektarinky) patří mezi další oblíbené ovoce léta. Krásně voní a jsou neskutečně šťavnaté. Víte ale, že se broskve nedoporučuje dávat do lednice? Tam totiž rychlé ztrácí svoji chuť a aroma. Vhodnější je pro zralé plody spíš opět sklep nebo chladnější část vašeho domu nebo bytu. Před konzumací nechte broskve chvíli při pokojové teplotě. 

Nejlépe si broskve vychutnáte čerstvé, třeba jako náplň palačinek. Můžete samozřejmě využít mrazničku nebo zavařit ovoce do kompotu, ale zde dávejte pozor na velké množství přidaného cukru. I tyto peckoviny jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Pomáhají ke zdravému zažívání, mohou zlepšit lidskou imunitu, chrání před toxiny a snižují hladinu krevního cukru.

Nebojte si dát broskvím ten správný šmrnc tepelnou úpravou. Vynikající jsou grilované nebo pečené v troubě. Takto připravené zpestří klasiku v podobě caprese salátu, ale výtečné jsou i doplněné o vanilkovou zmrzlinu. Využití najdou také v alko i nealko osvěžujícím koktejlu nebo drinku. 

peckoviny-4_clanek_cervenec.jpg

Photo by The-Lore.com on Unsplash

Ať už jste milovníky třešní, meruněk nebo třeba nektarinek, v létě si můžete dopřávat toto šťavnaté ovoce, co hrdlo ráčí. A kdo si navíc počká, koncem léta se může těšit i na švestky a blumy, další oblíbené peckoviny.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte