Buchtičky s krémem a ovocem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Vege & vegan, Hlavní chody

4.6

7x hodnoceno

Oblíbená jídla z dětství, kdo by je neměl... Palačinky, všelijaké kaše, omáčky nebo třeba sladké buchtičky se šodó. Právě ty nás mnohdy provázely i během školních let. Ne vždy ale šlo o nejvýživnější pochoutky pod sluncem, a proto jsme se jim rozhodli dát zdravější kabátek. Dnes tu máme první českou klasiku, kterou si v našem podání můžete jedině zamilovat.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Mléko a vejce/žloutek vyndejte alespoň 30 minut (lépe hodinu) před přípravou z lednice, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
  2. Mouku prosejte, čtvrtinu odložte stranou a do zbytku vmíchejte xylitol, špetku soli, kůru a sušené droždí.
  3. Přidejte mléko, žloutek, rozpuštěné máslo a ručně nebo pomocí robotu zpracujte v těsto.
  4. Podle konzistence pomalu přidejte i zbytek mouky. Těsto by nemělo moc lepit a mělo by být vláčné.
  5. Těsto přikryjte a nechte hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit objem.
  6. Vykynuté těsto vyklopte na vál, který jste si předem posypali moukou.
  7. Natrhejte z těsta stejně velké kousky, ze kterých tvarujte kuličky, a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku.
  8. Potom znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 10–15 minut kynout.
  9. Buchtičky pečte 25–30 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
  10. Zatímco se pečou, připravte si krém. Z mléka odlijte cca třetinu a rozmíchejte si v ní pudinko- vý prášek a xylitol.
  11. Zbylé mléko přiveďte k mírnému varu a pomalu za stálého míchání přilévejte směs pudinku. Míchejte do zhoustnutí.
  12. Upečené buchtičky podávejte s krémem a ozdobte ovocem a mátou.

CO JE TO XYLITOL?

Xylitol neboli březový cukr je přírodní sladidlo, ačkoliv možná můžeme být zmateni „uměle“ znějícím názvem. Získává se z kůry a dutiny břízy bělokoré. Vypadá podobně jako cukr, má velmi podobnou strukturu jako cukr a sladí stejně jako cukr. Ve 100 g najdeme 240 kcal, ve 100 g cukru pak 400 kcal.

buchticky-s-kremem_gusto_podzim_online.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte