Oblíbená jídla z dětství, kdo by je neměl... Palačinky, všelijaké kaše, omáčky nebo třeba sladké buchtičky se šodó. Právě ty nás mnohdy provázely i během školních let. Ne vždy ale šlo o nejvýživnější pochoutky pod sluncem, a proto jsme se jim rozhodli dát zdravější kabátek. Dnes tu máme první českou klasiku, kterou si v našem podání můžete jedině zamilovat.
Buchtičky s krémem a ovocem
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Vege & vegan
4.1
14x hodnoceno
Postup:
- Mléko a vejce/žloutek vyndejte alespoň 30 minut (lépe hodinu) před přípravou z lednice, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
- Mouku prosejte, čtvrtinu odložte stranou a do zbytku vmíchejte xylitol, špetku soli, kůru a sušené droždí.
- Přidejte mléko, žloutek, rozpuštěné máslo a ručně nebo pomocí robotu zpracujte v těsto.
- Podle konzistence pomalu přidejte i zbytek mouky. Těsto by nemělo moc lepit a mělo by být vláčné.
- Těsto přikryjte a nechte hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál, který jste si předem posypali moukou.
- Natrhejte z těsta stejně velké kousky, ze kterých tvarujte kuličky, a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku.
- Potom znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 10–15 minut kynout.
- Buchtičky pečte 25–30 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
- Zatímco se pečou, připravte si krém. Z mléka odlijte cca třetinu a rozmíchejte si v ní pudinko- vý prášek a xylitol.
- Zbylé mléko přiveďte k mírnému varu a pomalu za stálého míchání přilévejte směs pudinku. Míchejte do zhoustnutí.
- Upečené buchtičky podávejte s krémem a ozdobte ovocem a mátou.
CO JE TO XYLITOL?
Xylitol neboli březový cukr je přírodní sladidlo, ačkoliv možná můžeme být zmateni „uměle“ znějícím názvem. Získává se z kůry a dutiny břízy bělokoré. Vypadá podobně jako cukr, má velmi podobnou strukturu jako cukr a sladí stejně jako cukr. Ve 100 g najdeme 240 kcal, ve 100 g cukru pak 400 kcal.