4. epizoda: Bylinné čaje LC Rosa

  • Za gustem

Mnozí si bez nich nedokáží představit ráno, pro některé je to příjemný odpolední rituál a jiným mohou pomáhat s různými neduhy. Ano, řeč je o bylinných čajích. Tentokrát jsme se vypravili do české firmy LC Rosa, která se na jejich výrobu specializuje už řadu let. Čtvrtý díl pořadu Za gustem Lukáše Hejlíka je tu pro vás v plné parádě.

Nachází se nedaleko Žďářských vrchů, ve známém kraji Vysočina. Firma LC Rosa sídlí ve městě Ostrov nad Oslavou a své speciality nabízí všem milovníkům čaje už od roku 2000. Tehdy podnik založila Valerie Pelikánová a výrobu bylinných čajů vede dodnes. Receptura se od té doby nezměnila a hlavním kritériem je pro majitelku stále kvalita, ale samozřejmě i široký výběr.

Čaje plné chuti

V nabídce LC Rosa seženete hned tři základní druhy výrobků

  • účelové čaje (sypané i v sáčcích) dle receptur vyhlášených bylinkářů (čaj na spaní, průdušky, cholesterol nebo třeba na revma)

  • čaje pro chuť a pohodu (plné bylinek a sušeného ovoce)

  • bylinkové sirupy

Suroviny firma odebírá od dvou velkých dodavatelů z Vysočiny, aby byla výroba dostatečně zásobena. Denně totiž spotřebují třeba až 300 kg šípku! Místní čajové směsi jsou vždy takzvaně nedrcené, což zaručuje kvalitu sypaného čaje i v případě sáčkové verze.

bylinne-caje-lc-rosa-2_za-gustem_cervenec.jpg

Vůně (nejen) bylinek

Nejzajímavějším místem ve výrobně bylinných čajů je bezpochyby sklad bylin a veškerých používaných plodin. Prvním krokem výroby čajů v sáčcích je vždy výběr a navážení jednotlivých ingrediencí. Jakmile je vše připraveno, je třeba suroviny přesunout do speciálního stroje a dostatečně promíchat. V dalším stroji se poté vzniklá směs postupně dávkuje do sáčků, které všichni dobře známe z obchodů. 

Jde se vážit!

Samotným rozdělením to ale nekončí, přichází na řadu převážení. Jedna krabička s čajem sice může obsahovat různé množství sáčků, ale vždy je jejich celková váha 45 g. Proč se může počet pytlíčků lišit? Při plnění je nedrcená směs různě načechraná a ne vždy se do sáčků nabalí stejná gramáž. 

Na závěr samozřejmě nechybí tradiční etiketování, které se neobejde bez lidské ruky a notné dávky trpělivosti. 

Už přemýšlíte, jaký čaj si pořídíte příště? V regálu BILLA Regionálně zajisté nešlápnete vedle.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte