Jak si vybrat zmrzlinu?

  • Dezerty a sladká jídla, Jak na to?

Léto je v plném proudu a pokud patříte mezi milovníky nanuků a zmrzliny, asi přemýšlíte, jakou zmrzlinu si dáte dnes. Není se čemu divit, za krásného počasí se v našem jídelníčku objevují mnohem častěji než jiné druhy dezertů. Nejspíš vás i napadlo, že existuje nějaký klíč, jak studené dobroty vybírat, aby byly nutričně hodnotné. A máte pravdu. Jak si vybrat vám poradíme v dnešním článku.

Stojíte v obchodě před mrazícím boxem a nevíte si rady? Není divu. Vodová, smetanová nebo jogurtová zmrzlina? Sorbet, kopečková, točená zmrzlina. A to zdaleka není konečný výčet, pokračovat bychom mohli do nekonečna. Některé druhy ve skutečnosti neobsahují o moc víc než vodu v kombinaci s cukrem, ale jiné vám mohou nabídnout více. Možná vás to mile překvapí, ale zmrzlina s příznivějším složením a obsahem zdraví prospěšných látek opravdu existuje.

Zmrzlina točená, kopečková nebo snad nanuk?

V případě balených nanuků není nic jednoduššího než kouknout na údaje na obalu. Podívejte se na nutriční hodnoty, složení, ale i velikost balení. Ve složení jsou velké rozdíly, proto se zaměřte na obsah kvalitních surovin: tvaroh, jogurt, smetana, mléčný tuk, ovoce a šťávy z něj, kakao nebo ořechy.

Co si ještě pohlídat? Pozor si dejte především na vysoký obsah levných rostlinných tuků, jako je například kokosový tuk. Takové tuky mají nahradit ty dražší původem z mléka (mléčný tuk, smetana), které mají mnohem lepší výživové hodnoty.

Ideální nejsou ani nanuky, kde je na prvních místech voda, cukr a často obsahují velké množství umělých barviv. Stejně jako u jiných potravin platí, že čím kratší složení, tím lépe.

U kopečkových a točených zmrzlin často mnoho informací nedostanete. Můžete se ale zkusit zeptat obsluhy. Složením a kvalitou se takové zmrzliny hodně liší. Ty levnější jsou totiž často připravované z polotovarů a chybí v nich například smetana.

Z hlediska hygieny, a s ohledem na možná rizika spojená s konzumací zmrzliny, je nejbezpečnější balený nanuk. Následuje zmrzlina kopečková. Rizikovější může být točená zmrzlina. Ta se připravuje až v místě prodeje, nejčastěji smícháním připravené směsi s vodou. Problém tak představuje už samotná voda nebo špatně vyčištěný mrazící stroj.

Je lepší mléčná nebo ovocná zmrzlina?

V rámci obou kategorií se dá rozumně vybrat. Plusem zmrzlin obsahujících mléko, jogurt nebo tvaroh je vyšší podíl bílkovin, a tedy lepší výživové vlastnosti.

Při výběru ovocných je lepší vybírat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Proto raději sáhněte po ovocné zmrzlině nebo sorbetu než vodovém nanuku. Ovocná zmrzlina bude mít menší obsah energie. V mléčných je totiž více tuku, což ale nutně nemusí být na škodu.

Pokud tedy zmrzlinu chcete zařadit do svého jídelníčku pravidelněji, vyberte si vhodnou variantu v rozumném množství. I to je důležité. Jestliže víte, že by vás doma zbytečně lákala, nekupujte velká balení „do zásoby.” U takových dobrot totiž často platí, že si opravdu pochutnáte jen na začátku, a pak už jen pokračujete, dokud se balení nekoukáte na dno.

A co polevy? Soustřeďte se na to, aby ve složení opravdu byla čokoláda. Polevy často kolem čokolády ani neprošly a jsou plné levnějšího ztuženého tuku.

Z nutričního hlediska jsou nejvhodnější zmrzliny s obsahem tvarohu nebo jogurtu. Pokud se nejedná o příchuť vytvořenou aromaty, mohou být zdrojem kvalitních bílkovin a vápníku.

Jaký nanuk či zmrzlina je nejvhodnější? A jak je „napasovat” do denního příjmu, pokud se právě snažíte hubnout?

Jako každodenní svačinu bych zmrzlinu nedoporučila, občas ale určitě neuškodí. Možná vás to překvapí, ale může se jednat o vhodný dezert po jídle nebo menší svačinu. Z výživového hlediska jsou vhodné např. tvarohové zmrzliny. Český nanuk Míša patří i k mým favoritům. 53 % složení tvoří tvaroh a v jednom nanuku najdete 130 kcal, 11 g sacharidů, 8 g tuku a 3,5 g bílkovin. Dobrou volbou při hubnutí tedy bude kromě Míšy i nanuk Skyr či Hollandia, které koupíte například v supermarketech BILLA.

Ekvivalentem může být jeden kopeček nebo menší porce točené zmrzliny. U kornoutových zmrzlin a točených variant je třeba počítat ještě s energií navíc z vaflového kornoutku. 

Nechce se vám kupovat zmrzlinu venku? Pořiďte si formičky a pusťte se do domácí zmrzliny. Zkuste třeba naše domácí jahodové nanuky, nebo se inspirujte domácí meruňkovou zmrzlinou. Fantazii se však meze nekladou a můžete tak během chvilky připravit s drobnou obměnou domácí vanilkovou, čokoládovou i borůvkovou zmrzlinu.

Konečný výběr zmrzliny je na vás

Doufám, že po přečtení dnešního článku jste zase o kousek chytřejší a je vám jasnější, jak si zmrzlinu vybrat. Chcete ji mít v jídelníčku častěji? Je tedy třeba koukat na složení a použité suroviny, ale také na energetickou hodnotu. Výběr je pak čistě na vašich chuťových preferencích. Špatně není zmrzlina ovocná ani mléčná nebo smetanová. Zásadní je však její kvalita.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte