Víte, jak správně skladovat potraviny v lednici? Nechte si poradit

  • Jak na to?

Lednici má v kuchyni nejspíš každý z nás. Málokdo už ale ví, jak do ní potraviny správně poskládat. Která zelenina do chladu nepatří a proč? Jak skladovat bylinky, aby déle vydržely? Pokud se naučíte správně využívat jednotlivé přihrádky a různé teploty v nich, udržíte potraviny déle čerstvé. V dnešním článku vám poradíme, jak na to.

  • Udržujte lednici čistou

Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. A platí to i v tomto případě. Jako první začněte s úklidem. Vyndejte ven všechny potraviny a ty prošlé nekompromisně vyhoďte. Zároveň to budou poslední kousky, které jste hodili do koše, protože nyní končíte s plýtváním. Police a přihrádky omyjte vodou s octem, který působí antimikrobiálně, a následně je osušte. Toto doporučuji opakovat 2× do měsíce

Potraviny bez obalu umístěte do uzavíratelných krabiček, které opatřete štítky. Nejen že takto uspořádaná lednice hezky vypadá, ale může fungovat i jako prevence proti šíření mikrobů. V otevřených potravinách se totiž snáze množí a dané suroviny také snadno přejímají okolní pachy. 

Stejně tak se ujistěte, že máte v lednici správně nastavenou teplotu. Ideálních je cca 4–5 °C v jejím středu.

  • Co kam patří?

Teplota napříč lednicí kolísá, proto má každá potravina své místo. Tímto způsobem můžete prodloužit trvanlivost nebo předcházet nepříjemným zažívacím potížím z nesprávného skladování.

Dolní police: Zde je nejnižší teplota a patří sem například ryby, čerstvé maso, některé druhy ovoce a zeleniny. Pokud můžete, ovoce a zeleninu oddělte. Ovoce totiž produkuje plyny, které urychlují dozrávání.

tuky-a-oleje-2_jak-na-to_listopad.jpg

Střední police: Mléčné výrobky, máslo, šunka i další uzeniny a vejce. Přesně tyto potraviny se skladují ve středu lednice. Pozor, vajíčka nenechávejte v papírovém obalu, opět riskujete možnou kontaminaci nežádoucími mikroorganismy. Stačí v domácích potřebách pořídit plastové držáky.

Horní police: Sem patří potraviny, které plánujete rychle spotřebovat. Vychladlá hotová jídla (polévky, omáčky, pudink) nebo dezerty a zákusky.

A co do dveří? Ty jsou nejteplejším místem lednice. Uložit sem můžete džusy, otevřené omáčky, dresinky nebo marmelády.

Možná dáváte do lednice všechny potraviny v domnění, že tím prodloužíte jejich životnost. Některým ale může chlad vyloženě uškodit. Co tedy do lednice nepatří? S nízkými teplotami si nerozumí většina ovoce, hlavně to exotické, které mnohdy ještě potřebuje dozrát. Plody manga nebo ananasu zůstanou tvrdé a bude jim chybět typická sladkost. Pobyt v lednici neprospívá ani rajčatům, bramborám, dýním, česneku nebo cibuli. Nízké teploty totiž zapříčiní změny, které mohou negativně ovlivnit chuť a aroma. Pokud je ale nakrájíte, je lepší tyto druhy do lednice uložit.

Držte se pravidla „first in, first out“

Do češtiny bychom tuto frázi mohli volně přeložit jako „první na skladě, první na řadě“. Což zrovna v našem případě dokonale sedí. Znamená to, že je třeba nejprve zkonzumovat ty potraviny, které v lednici skladujete delší dobu. Teprve potom se můžete pustit do těch nově nakoupených. Toho snadno dosáhnete tak, že nové zásoby budete v lednici řadit až za ty, které je potřeba dojíst dříve. Pokud nakupujete s rozumem, nemělo by docházet k tomu, že potraviny zůstanou vzadu zapomenuty a vy je pak s těžkým srdcem budete muset vyhodit.

jak-na-stravovani-bez-masa_jak-na-to_rijen(1).jpg

TIP OD TERKY:

Zároveň je fajn plánovat si jídelníček podle surovin, které je potřeba sníst. Nevíte, co pořád vymýšlet? Pořádnou dávku inspirace najdete na webu Gusto Academy.

Praktické tipy na závěr

Ani v tomto článku nechybí pár chytrých tipů, díky kterým prodloužíte čerstvost surovin a ušetříte i nějakou tu korunu. A když si navíc v rámci naší nové kampaně pořídíte krabičky Tupperware, půjde vám správné skladování prakticky samo.

  1. Přinesli jste si domů čerstvé bylinky? Proberte je a vyhoďte případné tlející části. Čerstvé kusy dejte do mikrotenového sáčku s dírkami a uložte do spodní přihrádky na zeleninu. Nestíháte bylinky upotřebit? Zamrazte je spolu s vodou do tvořítek na led.
  2. Do lednice překvapivě patří i oleje, hlavně ty zastudena lisované. Jsou totiž citlivé na světlo, teplo i přístup vzduchu, takže mohou rychleji žluknout. Chybu neuděláte, pokud do lednice ze stejného důvodu dáte ořechy nebo semínka.
  3. U kořenové a košťálové zeleniny, jako je mrkev a kedlubna, odkrojte a ideálně i zužitkujte natě a listy. Ze zeleniny berou vlhkost, která se pak zbytečně vysouší.
  4. Žampiony a další houby skladujte v lednici v nádobě, která „dýchá“. Dejte pozor, aby se nezapařovaly. Jinak může dojít k tvorbě toxických látek. Před uložením je proto ani nemyjte.
  5. Bobulovité ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, rozložte do jedné vrstvy, aby jednotlivé plody neležely na sobě. Mohly by se zapařit a začít hnít.
  6. Otevřený jogurt v původním obalu snadno přejímá okolní pachy. Je tedy možným rizikem kvůli rychle se množícím bakteriím. Lepší bude skleněná nebo plastová nádoba s pevným víčkem.

Fotografie od Caroline Attwood z Unsplash / Victoria Shes z Unsplash

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte