Recepty s listovým těstem jsou v České republice vyloženě opěvované. Ať už jde o obligátní šneky, sladký štrúdl nebo právě tento kousek, který je jako stvořený pro nadšence do zvěřiny. Podzimní chutě jsou z toho jídla vyloženě cítit!
Jelení hřbet v listovém těstě, s omáčkou z vína a kaštanovým pyré
- náročnější
- více než 60 minut
- Hlavní chody
4.0
4x hodnoceno
Postup:
- Jelení hřbet dobře očistěte a zbavte blan. Poté ho osolte a opepřete ze všech stran.
- Do rozpálené pánve kápněte trochu oleje a maso zprudka zatáhněte ze všech stran.
- Odřezky z masa také opečte, budou se hodit do omáčky. Hřbet vyndejte, nechte odpočívat asi 10 minut a poté ho potřete hořčicí.
- Rozehřejte čistou pánev, přidejte do ní lžíci oleje a slaninu nakrájenou na kostičky.
- Po chvíli přidejte houby, cibuli a restujte dozlatova. Přidejte česnek a promíchejte.
- Osolte, celou směs přesypte do vhodné nádoby a rozmixujte. Přidejte nasekaný rozmarýn a promíchejte.
- Ve vroucí osolené vodě povařte listy červeného zelí, stačí asi 4 minuty. Poté je dobře osušte.
- Na pracovní desku rozložte potravinovou fólii, vyskládejte na ni plátky slaniny, překryjte zelnými listy a potřete houbovou směsí se slaninou.
- Nakonec přidejte hřbet a srolujte za pomoci fólie tak, aby bylo vše co nejvíce utažené. Nechte v lednici vychladit.
- Váleček poté položte na plát listového těsta, opatrně sundejte fólii, přehněte okraje a zabalte.
- Na závěr ho potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Po upečení nechte 5 minut odpočinout na prkénku.
- Do rozpáleného rendlíku přilijte trochu oleje, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a restujte dozlatova.
- Poté přihoďte cibuli na kostičky. Jakmile bude mít hnědou barvu, zarestujte protlak a promíchejte.
- Dál restujte za stálého míchání asi 2 minuty. Směs podlijte červeným vínem a zavařte. Dál přidejte vývar, balzamikový ocet a opečený ořez z masa.
- Vše společně vařte asi 40 minut a poté přeceďte. Na závěr přidejte povidla a a redukujte, dokud není omáčka dostatečně hustá.
- Než bude hotovo, uvařte si kaštany ve vodě, hezky doměkka. Nechte je okapat a opečte na pánvi s trochou másla dozlatova.
- Poté je rozmixujte se studeným máslem, horkou smetanou a dochuťte solí.
GUSTO TIP:
NA OZDOBU MŮŽETE POUŽÍT BLANŠÍROVANOU MRKEV, KAŠTANY OPEČENÉ NA MÁSLE NEBO MIKROBYLINKY.