Svatomartinské hody se pomalu, ale jistě blíží a my pro vás máme skvělý tip na husí pečínku podle Honzy Punčocháře. Jako přílohu podávejte chlupaté knedlíky a kedlubnové zelí.
Konfitovaná husí stehna s kedlubnovým zelím a chlupatým knedlíkem
- náročnější
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Večeře, Masové recepty
5.0
1x hodnoceno
Postup husí stehna
- Husí stehna omyjte a osušte, důkladně nasolte, přiklopte a nechte 24 hodin marinovat v ledničce. Následně stehna opečte na pánvi, aby pustila tuk a byla krásně zlatavá.
- Přendejte je do pekáče, aby mezi nimi nebyl žádný prostor, klidně lehce přes sebe. Přidejte kmín a zalijte rozpuštěným sádlem.
- Do sádla přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, lístky tymiánu a bobkový list, pekáč přiklopte a pečte doměkka asi 3 hodiny při 120 °C. Tímto konfitováním získáte krásně křehké a šťavnaté maso.
- Husu vyndejte ze sádla, troubu rozpalte na 250 °C a konfitovanou husu pečte asi 15 minut, aby kůže zhnědla a vypekla se.
Postup omáčka
- Kachní skelety nasekejte najemno a dejte péct do trouby na 15 minut na 220 °C.
- Cibuli nakrájejte najemno a na několika lžících sádla z konfitování zpěňte do tmavé barvy.
- Do zarestovaného základu přidejte opečené kachní skelety, zalijte vodou a přiveďte k varu. Postupně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu, poté stáhněte plamen na minimum a omáčku táhněte (tedy udržujte pod bodem varu) asi 2 hodiny.
- Následně omáčku přeceďte přes plátýnko a cedník, zredukujte na minimum a přidejte výpek z hus (pozor, pouze výpek, nikoliv tuk, ten zůstane na dně pekáče). Pomocí metličky spojte základ a výpek v hladkou omáčku.
Postup kedlubnové zelí
- Připravte zadělávanou kedlubnu.
- Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na pár lžících sádla z konfitování. Přidejte nahrubo nastrouhanou kedlubnu, vinný ocet, cukr a mírně zalijte vodou.
- Přiklopte a duste kedlubnu doměkka. Poté kedlubnu zahustěte jíškou a ještě 15 minut povařte. Nakonec kedlubnu zjemněte smetanou, dochuťte solí, vinným octem a cukrem dle chuti. Pozor, smetana se již nesmí vařit dlouho.
Postup chlupaté knedlíky
- Polovinu brambor uvařte ve slupce v osolené vodě, aby byly skoro uvařené.
- Sceďte je, nechte vychladnout a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Zbytek brambor oloupejte a také najemno nastrouhejte.
- Vařené i syrové brambory spojte, osolte, přidejte vejce, polohrubou mouku a vytvořte husté těsto.
- Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
- Pomocí lžíce, kterou namáčíte v hodně studené vodě, tvořte noky a rovnou je vkládejte do vroucí osolené vody.
- Chlupaté knedlíky vařte na mírném plameni 15–20 minut dle velikosti. Po uvaření je potřete kachním sádlem.