Konfitovaná husí stehna s kedlubnovým zelím a chlupatým knedlíkem

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

5.0

1x hodnoceno

Svatomartinské hody se pomalu, ale jistě blíží a my pro vás máme skvělý tip na husí pečínku podle Honzy Punčocháře. Jako přílohu podávejte chlupaté knedlíky a kedlubnové zelí.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na maso
  • Husí stehna 4 ks
  • Sůl
  • Kmín
  • Kachní sádlo 600 g
  • Cibule bílá 2 ks
  • Tymián 1 snítka
  • Bobkový list 1 ks
  • Omáčka
  • Kachní skelety 300 g
  • Cibule bílá 1 ks
  • Kachní sádlo
  • Šťáva z konfitování
  • Zelí
  • Kedlubna 300 g
  • Cibule bílá 1 ks
  • Sádlo z konfitování
  • Vinný ocet 80 ml
  • Krystalový cukr 2 lžíce
  • Jíška
  • Smetana 150 ml
  • Sůl
  • Příloha
  • Syrové brambory 750 g
  • Sůl
  • Čerstvá BIO vejce 6 ks M 2 ks
  • Polohrubá mouka 250 g
  • Kachní sádlo

Postup husí stehna

  1. Husí stehna omyjte a osušte, důkladně nasolte, přiklopte a nechte 24 hodin marinovat v ledničce. Následně stehna opečte na pánvi, aby pustila tuk a byla krásně zlatavá.
  2. Přendejte je do pekáče, aby mezi nimi nebyl žádný prostor, klidně lehce přes sebe. Přidejte kmín a zalijte rozpuštěným sádlem.
  3. Do sádla přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, lístky tymiánu a bobkový list, pekáč přiklopte a pečte doměkka asi 3 hodiny při 120 °C. Tímto konfitováním získáte krásně křehké a šťavnaté maso.
  4. Husu vyndejte ze sádla, troubu rozpalte na 250 °C a konfitovanou husu pečte asi 15 minut, aby kůže zhnědla a vypekla se.

Postup omáčka

  1. Kachní skelety nasekejte najemno a dejte péct do trouby na 15 minut na 220 °C.
  2. Cibuli nakrájejte najemno a na několika lžících sádla z konfitování zpěňte do tmavé barvy.
  3. Do zarestovaného základu přidejte opečené kachní skelety, zalijte vodou a přiveďte k varu. Postupně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu, poté stáhněte plamen na minimum a omáčku táhněte (tedy udržujte pod bodem varu) asi 2 hodiny.
  4. Následně omáčku přeceďte přes plátýnko a cedník, zredukujte na minimum a přidejte výpek z hus (pozor, pouze výpek, nikoliv tuk, ten zůstane na dně pekáče). Pomocí metličky spojte základ a výpek v hladkou omáčku.

Postup kedlubnové zelí

  1. Připravte zadělávanou kedlubnu.
  2. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na pár lžících sádla z konfitování. Přidejte nahrubo nastrouhanou kedlubnu, vinný ocet, cukr a mírně zalijte vodou.
  3. Přiklopte a duste kedlubnu doměkka. Poté kedlubnu zahustěte jíškou a ještě 15 minut povařte. Nakonec kedlubnu zjemněte smetanou, dochuťte solí, vinným octem a cukrem dle chuti. Pozor, smetana se již nesmí vařit dlouho.

Postup chlupaté knedlíky

  1. Polovinu brambor uvařte ve slupce v osolené vodě, aby byly skoro uvařené.
  2. Sceďte je, nechte vychladnout a nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. Zbytek brambor oloupejte a také najemno nastrouhejte.
  4. Vařené i syrové brambory spojte, osolte, přidejte vejce, polohrubou mouku a vytvořte husté těsto.
  5. Do hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
  6. Pomocí lžíce, kterou namáčíte v hodně studené vodě, tvořte noky a rovnou je vkládejte do vroucí osolené vody.
  7. Chlupaté knedlíky vařte na mírném plameni 15–20 minut dle velikosti. Po uvaření je potřete kachním sádlem.

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte