Jedním ze dnů v roce, který si rozhodně zaslouží pořádnou večeři, je svátek svatého Martina. Nenechte si ujít tuhle příležitost – připravili jsme pro vás recept na kompletní svatomartinské menu, se kterým letos rozhodně zazáříte. Stačí jen pár základních ingrediencí a slavnostní večeře je na stole. Nezapomeňte ji spárovat se svým oblíbeným svatomartinským vínem, abyste tradici učinili za dost!
Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky
- náročnější
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
4.5
2x hodnoceno
Postup husa konfit
- Stehna osolte a rozehřejte v hrnci sádlo.
- Vložte na kroužky pokrájenou cibuli s hrstí tymiánu a bobkovým listem.
- Stehna zcela ponořte do sádla.
- Rozehřejte troubu na 120 °C a nechte zvolna probublávat 4 hodiny, dokud není maso dokonale měkké.
- Před podáváním dejte do trouby pod gril prudce zezlátnou kůži.
Postup karamelizované zelí
- Na másle nechte pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí.
- Poté přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.
- Zelí vymačkané od šťávy přidejte k cibulce, nakrájejte na menší kousky jablko, podlejte trochou vody, zaprašte moukou a duste 15 minut.
- Podle chuti můžete dokyselit šťávou ze zelí.
Postup špekové knedlíky
- Slaninu a housky nakrájejte na kostky.
- Na pánev dejte nejprve špek a až začne pouštět sádlo, opečte kostičky housky.
- V misce si smíchejte mléko s vejci, podle chuti osolte.
- Vmíchejte část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté a vložte orestované housky se slaninou.
- Nechte odpočinout a prosáknout housky.
- V případě potřeby ještě těsto zahustěte zbytkem mouky. Na závěr přidejte trochu petrželky.
- Vytvořte knedlíky o velikosti zatnuté dlaně.
- Vařte v osolené vodě 10–15 minut.