Nenáročná na přípravu, lahodná a plná chutných ingrediencí. Pórková polévka doplněná o brambory se po rozmixování promění ve výtečný krém, na kterém si pochutná celá rodina. Jemnost tomuto jídlu dodá zase smetana, tak na ni nezapomeňte!
Pórkovo-bramborový krém
- snadné
- do 60 minut
- Polévky, Vege & vegan
4.5
11x hodnoceno
Postup:
- Nejprve si připravte pórek a česnek. Pórku odkrojte konce a dejte je stranou, hodí se třeba do vývaru.
- Samotný pórek pak dobře omyjte a nakrájejte na menší kusy. Použijte zelenou část, případně rovnou celý pórek.
- Stroužky česneku naplocho nožem zmáčkněte a oloupejte.
- Na olivovém oleji osmažte nahrubo nakrájený česnek, cibuli a nechte zezlátnout.
- Přidejte nakrájený pórek, zalijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol.
- Přilijte horký zeleninový vývar nebo připravený bujón.
- Dochuťte solí, pepřem a přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory.
- Nechte povařit do změknutí brambor (15–20 minut).
- Tyčovým mixérem rozmixujte a zjemněte smetanou. Poté už netřeba dlouze vařit, stačí zlehka prohřát, aby se smetana v polévce nesrazila.
- Rozpalte si troubu, na plech rozložte toustový chléb potřený olivovým olejem a česnekem nebo posypaný libovolnou bylinkou.
- Upečte dokřupava. Poté rozkrojte toust na menší kusy a podávejte s hotovým krémem při servírování.
- Na závěr můžete zakápnout libovolným olejem a posypat klíčky nebo čerstvou bylinkou.
GUSTO TIPY:
BRAMBORY PO ROZMIXOVÁNÍ POLÉVKU LEHCE ZAHUSTÍ.
KRÉM MŮŽETE PŘED PŘIDÁNÍM SMETANY PROPASÍROVAT, PROTOŽE MÁ V SOBĚ VLÁKNA.
NA OZDOBU SE HODÍ KOUSKY ZELENÉ ČÁSTI PÓRKU, ZLEHKA ORESTOVANÉ NA OLIVOVÉM OLEJI.