Tradiční štědrovečerní večeře? Řízek se salátem! Ale tentokrát jsme se ho rozhodli ji připravit trochu jinak – zdravěji. Tuhle klasiku si jistě rádi dají i ti, kteří dbají na štíhlou linii. Tak co, dáte přednost klasickému smaženému řízku, nebo vyzkoušíte něco nového?
Postup na řízky
- Kuřecí prsa očistěte a přes noc naložte do mléka s prolisovaným česnekem v ledničce.
- Druhý den maso osušte, dobře osolte, opepřete a obalte v mouce, vyšlehaném vajíčku a na závěr rozdrcených kukuřičných lupíncích smíchaných se sezamem, lahůdkovým droždím a grilovacím kořením.
- Dejte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut při teplotě 170 °C.
Postup na salát
- Ingredience na salát si ideálně připravte den předem. Uvařte brambory ve slupce doměkka. Mezitím uvařte v dobře osolené vodě na kostičky nakrájenou mrkev s hráškem na skus, jakmile se začnou vařit, po 2–3 minutkách zkontrolujte.
- V průběhu vaření v troubě upečte na půl nakrájený batát a na silnější proužky nakrájenou a oloupanou řepu, kterou osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a pečte při teplotě 200 °C zhruba 20 minut.
- Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky spolu s batáty a řepou, přimíchejte hrášek, mrkev, kapary a najemno nakrájenou červenou cibuli.
- Salát dochuťte jogurtem, solí, pepřem, petrželkou a limetkovou šťávou a hořčicí.
- Nechte vychladit. Podávejte ideálně s čerstvě upečenými křupavými řízečky.